Het doek valt

Een verhaal over kunst met een wrang tintje

Na een historische vondst komt het kalme leven van Ronald en zijn vrouw Rosie in een stroomversnelling.

Wanneer Ronald op zolder een mysterieus schilderdoek ontdekt beseft zijn vrouw Rosie dat de vondst weleens stof kan doen opwaaien. Wanneer Ronald het doek aan een veilinghuis aanbiedt dringt ook tot hem door dat hij er wellicht zijn handen aan kan branden. Als een soort zwaan kleef aan lokt het vermaledijde schilderij personen van diverse pluimage en raakt men verwikkeld in een complex complot waarin ook de persoonlijke drijfveren van alle betrokkenen een rol spelen.

Auteur

Marc Kerkhofs (Edegem, 1964) debuteerde begin 2017 met Verloren tijd. Later dat jaar verscheen BEET, een soft-thriller met magisch realistische toets. In 2019 werd de roman Op een na de mooiste gepubliceerd. Naast fictie schrijft hij artikelen voor vakbladen en heeft hij een tekstbureau: Hostwriters. Het doek valt is zijn vierde boek.

In een heldere en intelligente schrijfstijl bouwt de auteur het totaalplaatje op. Schakelend tussen diverse personages ontvouwt het verhaal zich in korte alinea’s. In de alwetende schrijfstijl laveert de auteur moeiteloos door de accelererende evenementen die, gelardeerd met humor, slapstickachtige vormen aanneemt.

Direct gaf de man achter het stuur gas en sleurde Ziolkowski enkele meters mee, voordat hij zijn greep verloor. Hij rolde over de straat, zich niet bewust van de lijnbus die achter hem met piepende remmen tot stilstand kwam.

De geschiedkundige, soms schokkende wetenswaardigheden zijn een interessante toevoeging.

Lebensborn is ontsproten aan het zieke brein van Heinrich Himmler. Ergens in 1935 werd het van de pot gerukte project gestart om de raszuiverheid van het Duitse volk te waarborgen en om de bevolkingsgroei te bevorderen.

Door de fragmentarische opbouw vereist het boek enige puzzelvaardigheid van de lezer. Persoonlijk miste ik bij enkele fragmenten de bijpassende emoties.

Al met al een wervelend verhaal met een solide plot.

Marc KerkhofsHet doek valt. ISBN 978-94-9204-628-4, 298 pagina’s, € 17,50. Vlissingen: Uitgeverij Boekenindustrie 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.