Ik herinner me jou

Vijftig en stapelverliefd als een tiener

De weerbarstigheid van het eerste gezicht.

Ellen is aan vakantie toe. Ze is 53 en flink in de overgang, heeft een leuke, drukke baan, een mooi huis en een lieve hond voor de aanspraak. Maar nu wil ze ontspanning en aanspraak die ook iets terugzegt. Ze gaat dan ook enthousiast in op het voorstel van vriendin Yvonne om samen op vakantie naar Malaga te gaan.

In het vliegtuig belandt ze naast Mark, een aantrekkelijke man. Ze zitten al gauw geanimeerd te praten en Ellen kan hem – hoewel hij vertelt getrouwd te zijn en met vrouw en kinderen op Malaga te wonen – slecht meer uit haar hoofd zetten. Heeft zij weer, ontmoet ze zo iemand, is hij bezet! Maar bezet of niet, tijdens de vakantie neemt Mark contact met haar op via apps en Facebook. Hij is al even ondersteboven van háár als zij van hém. Dát kan geen toeval zijn, denkt Ellen. En als hij, terug in Nederland, op bezoek komt om te vragen of die ‘liefde op het eerste gezicht’ wederzijds is, gaat ze gretig  op zijn avances in.

Mark verbreekt zijn relatie, Ellen zegt haar baan op en verkoopt haar huis en emigreert naar Malaga. Vriendin Yvonne, die op vakantie Ellen al waarschuwde voor overhaaste stappen, ziet het hoofdschuddend aan. Dat kán niet goed gaan. Maar Ellen is ervan overtuigd na zoveel jaren de ware gevonden te hebben. De eerste weken verlopen vol liefde, maar dan dient het dagelijkse, nuchtere leven zich aan. En Mark is niet de ideale man die ze aanvankelijk in hem zag. Hij heeft trekjes die Ellen niet bevallen, maar ze kan hem moeilijk nu nog trachten op te voeden. Ellen vraagt zich af of ze niet al te overhaast haar oude leven vol aangename zekerheden heeft laten vallen voor deze man.

Auteur

Ellen Persons (1965) publiceerde al in verhalenbundels. Dit is haar eerste roman. Naast haar schrijfwerk is zij ook eigenaar van het bedrijf Trouwen in Spanje, waarbij ze als wedding planner fungeert voor mensen die hun hele huwelijksfeest vanuit Nederland in Spanje georganiseerd willen hebben. Daarnaast werkt ze als communicatieadviseur.

 

 

Persons schrijft met dit verhaal, waarin Ellen de hoofdpersoon is, over haar eigen wederwaardigheden in de liefde. Het wedding planner-werk is ook haar eigen werk en zo zijn er verschillende feiten die het geheel tot egodocument maken. Voorin het boek geeft zij dat ook aan.

Een liefdesverhaal – al dan niet met beierende klokken als afloop – is voor de verliefden in kwestie altijd een sprookje dat mag blijven duren. Dat geldt duidelijk ook voor dit verhaal van een liefde in Malaga.

Het boek duurt en duurt en gaat maar door…, wat uw recensent betreft had het best wat minder wijdlopig gekund. Honderd pagina’s minder hadden het verhaal goed gedaan.

Al met al is dit een nogal oppervlakkig boek dat diepgang beoogt: ‘een verhaal over liefhebben en jezelf opnieuw uitvinden’ prijst de tekst op de kaft aan, maar dat bepaald niet waarmaakt.

Een boek voor een strandvakantie: je kunt het steeds even wegleggen en daarna moeiteloos verdergaan.

Elly PersonsIk herinner me jou. Een verhaal over liefhebben en jezelf opnieuw uitvinden. ISBN 978-94-9271-937-9. 322 pagina’s, €19,95. Oosterhout: Uitgeverij Keytree 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie / memoires. Bookmark de permalink.