Maxime

‘Je moet kiezen’

Drie jaar geleden verbrandde Maxime alle schepen achter zich, liet man en kinderen en de steek en vertrok halsoverkop met haar minnaar uit Nederland. Nu verlangt ze plotseling naar haar tweelingdochters. Maar is er wel een weg terug?

Als Maxime tijdens een popconcert in het buitenland wordt geconfronteerd met twee zwaar onder de invloed van drugs geraakte meisjes denkt zij opeens aan haar eigen tweelingdochters. Gaan die dezelfde fouten maken nu zij er niet is? Ze verlaat halsoverkop haar Franse minnaar Pierre en neemt de eerste trein naar Amsterdam. Thuisgekomen merkt ze dat niemand meer op haar zit te wachten en dat haar plaats door een andere vrouw is ingenomen. Ook haar dochters zijn niet echt blij haar weer te zien.

Pogingen om een uitkering en een woning te regelen stranden op de vaderlandse bureaucratie. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De ambtenaar van de sociale dienst, een collega van haar ex, is niet gemotiveerd een poot voor haar uit te steken. Opeens bevindt ze zich aan de zelfkant van de maatschappij…

Auteur

De oud-politica Anneke van Dok-van Weele (1947) was onder meer journalist, gemeenteraadslid, wethouder, burgemeester, staatsecretaris en lid van de Tweede Kamer. Na haar terugtreden uit de politiek wijdde zich weer aan haar oude passie, schrijven. Ze debuteerde in 2014 met het jaar van de held, een originele roman over de gemeentepolitiek. Tijdens de Corona-lockdown schreef ze twee boeken, de thriller Getuigen in het duister  en de roman Maxime.

Maxime geeft zich niet zo maar gewonnen. Met behulp van Gerard, een lotgenoot die ze tegen het lijf loopt, zoekt en vindt ze een goedkope pensionkamer en ze reageert op een advertentie waarin schoonmaakpersoneel wordt gevraagd. Samen met de Vietnamese ex-danseres Lien en de pinkloze Ron krijgt ze een ontzettend smerige schoonmaakklus. Haar weerzinwekkende baas laat enkele keren doorschemeren dat hij ‘beter werk’ voor haar heeft.

Terwijl Maxime zich probeert staande te houden aan de onderkant van de samenleving probeert ze daarnaast, met weinig succes, het contact met haar dochters te herstellen. Ze verneemt dat haar moeder op sterven ligt en spoedt zich naar het zorgcentrum, waar ze haar zuster en na een jarenlange afwezigheid, haar vader ontmoet. Een gesprek met de laatste helpt haar eigen situatie te analyseren.

Nadat ze samen met Lien voor haar baas als escort zich door een paar buitenlanders laat uitwonen in een Zandvoorts zomerhuisje herpakt ze zich en richt ze samen met Gerard, Lien en pianist Ron het muzikale gezelschap ‘De linkerpinken’ op, dat optreedt rondom de piano op het Amsterdamse Centraal Station. Opeens zijn ze bekend, maar dan gebeurt er een ramp…

Maxime beseft dat haar vader gelijk heeft en dat ze moet kiezen tussen Pierre en haar oude leven…

De hoofdpersoon maakt veel mee. Een goedgeschreven roman met veel vaart, waarin de lezer uitgebreid kennismaakt met de zelfkant van de Nederlandse samenleving.

Anneke van Dok – MaximeOver een misstap met grote gevolgen. ISBN 978-94-6406-020-1, 240 pagina’s, € 19,95. Anneke van Dok 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.