Uitgekookt

Ongebreidelde vormen van kindermisbruik

Jonge ambitieuze openbaar aanklager belandt via een zaak van een arts die onvergeeflijke fouten maakte in een heel uitgebreide zaak van kindermisbruik.

Dit boek kent veel verhaallijnen. Allereerst dat van Substituut Margaux Bakker. Dan dat van de arts met als climax dienst zeer onveilige verblijf in de gevangenis. Daarnaast gaat het ook over een gezin met een gehandicapte jongen die het slachtoffer wordt van kindermisbruik. Dit verhaal wordt verteld door zijn broer Cas. Deze is van de trap gevallen en ernstig gehandicapt. Tenslotte is er nog de geschiedenis van een Syrische vluchteling die wraak wil nemen voor zijn broertje dat ook slachtoffer werd van kindermisbruik. Door deze vele verhaallijnen is het best een ingewikkelde thriller en het is knap hoe alles toch bij elkaar komt.

Auteur

Onder de auteursnaam Pat Craenbroek schuilt een Vlaamse arts (1966) die carrière maakte in de gerechtelijke geneeskunde. Zij is betrokken geweest de nodige moordzaken. Nadat zij succesvol was met het schrijven van een blog over haar zoon die diabetes en autisme heeft, begon zij aan een thriller. Voor haar debuut Uitgebroed kon zij gebruik maken van haar kennis van geneeskunde, de medische en de gerechtelijke wereld. Ook voor dit tweede boek maakte ze weer gebruik van deze kennis.

Margaux Bakker zou je de hoofdpersoon kunnen noemen. We leren haar kennen door een fanatiek optreden in het proces van de arts die grote fouten had gemaakt. Als lezer moet je haar wel onsympathiek vinden. Ze heeft ook haar kwetsbare kanten en uiteindelijk gaat ze tot het uiterste om de daders van het misbruik op te sporen.

Een ander personage dat goed uit de verf komt is Luc Vrebos. Zijn val van de trap heeft hem bijna geheel verlamd gemaakt. Zijn behandeling wordt heel gedetailleerd en aangrijpend beschreven, Dat geldt ook voor zijn verhalen over zijn jeugd met zijn gehandicapte broertje Mo.

Het boek is wel wat omvangrijk. Enkele gedeeltes zouden er best uitgelaten kunnen worden. Desondanks is het een boeiende en spannende thriller die goede informatie geeft over de problematiek van kindermisbruik.

Pat Craenbroek – Uitgekookt. ISBN 978-94-6396-715-0, 350 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Hamley Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.