Het dorp

Farmaceutisch bedrijf in de fout

Een journaliste komt bij toeval terecht in een afgelegen dorp waar iedereen nog leeft volgens oude regels en gewoontes. Een strenge dominee bepaalt de regels. Veel mensen lijden aan een vreemde ziekte. Vroeger hebben twee mannen in dit dorp bloedproeven verricht. Is er een verband?

De roman bestaat uit vier gedeelten.

 

Auteur

Belinda Aebi (1959) werkte eerst als kinesitherapeut en leidde daarnaar de juwelenafdeling van het familiebedrijf. In 2006 begon ze te schrijven en publiceerde ze Swiss made, de biografie van haar vader. Daarna legde ze zich toe op thrillers. Zeven boeken schreef ze over een onderzoeksrechter uit Gent en in een andere serie is een profiler de hoofdpersoon.

 

 

Het eerste deel gaat over Eline Jehaes, een leerling-journaliste die een reportage wil maken over het merkwaardige dorp Koolbeke. Ze overnacht in een oude herberg. De eigenares Sylvia vertelt over de geschiedenis van het dorp. Elene sluit vriendschap met haar invalide zoon Robin. Bij bouwwerkzaamheden wordt het lichaam van een jonge zwangere vrouw gevonden. Wat is hier gebeurd? Ze wil ook onderzoeken wat de oorzaak is van de onbekende ziekte waardoor sommige inwoners een misvormd gezicht hebben.

Het tweede en het derde deel zijn geheel gewijd aan het gezin Cockaert. Hugo Cockaert is CEO van Sandmedico. In dit hoofdstuk wordt een nieuw medicijn geïntroduceerd. Het is een medicijn dat het Kolbekesyndroom moet bestrijden. Lang geleden heeft Cockaert onderzoek gedaan in het dorp. De mensen met een specifieke kwaal zouden geholpen worden, maar Cockaert heeft nooit meer iets van zich laten horen. Nu dit medicijn er is melden enkele bewoners zich met zware eisen. Het tweede deel zit vol actie: chantage, vermissing, ontvoering, overspel, moord en verslaving. Dit alles speelt in het gezin Cockaert met echtgenote Lea en de kinderen Alan en June.

In het vierde deel met de titel ‘Drie jaar later’ is de journaliste Eline weer de hoofdpersoon. Ze wordt benaderd door Robin, de invalide zoon van Sylvia en keert terug naar het dorp. Er is daar veel veranderd, de dominee is dood en er is een brug. Robin vertelt haar enkele verschrikkelijke verhalen over gebeurtenissen in het dorp. Ze spreekt ook nog met een meisje waarmee ze tijdens haar eerste bezoek aan het dorp contact had. Ook zij heeft een gruwelijk verhaal.

Dit boek is geen thriller die zich afspeelt in het milieu van misdadigers of van politie. De politie speelt een kleine rol, maar alles gebeurt tussen ‘gewone’ mensen. Er is sprake van overspel met als reactie een geraffineerde moord. In het dorp hebben we te maken met seksueel misbruik. Ook hier is er wraak. Zelfs de extreem strenge kerkelijke regels leiden tot moord.

Naast al deze gewelddadigheid is er ook ruimte voor intermenselijke contacten. De schrijfster is heel goed in het weergeven van dialogen. Hoogtepunt is het crisisgesprek van vader Hugo en puberzoon Alan. Er is sprake van een mooie ontwikkeling. Geleidelijk worden ze steeds openhartiger na elkaar toe. Ook de latere omgang van Eline met de invalide Robin is heel bijzonder. Nadat het wederzijds vertrouwen is gegroeid komt Robin tot zijn verregaande onthullingen.

Een goed geschreven boeiende en soms spannende roman.

Belinda AebiHet dorp. ISBN 978-94-6396-702-0, 350 pagina’s, € 20,99. Sint Amands (B): Hamley Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.