De blinde passagiers

Op de vlucht voor het verleden

Blindelings op zoek naar het geluk.

Het vrachtschip Maria Reygersbergen draagt een elegante naam, maar is verder enigszins krakkemikkig. Het is ook geen passagiersschip. Toch is Meester Dirk, de reder, goedgunstig bereid Maurice Schotel als passagier mee te nemen op de heenreis naar Valparaiso. Hij dient het vliegtuig retour te nemen. Schotel accepteert graag. Hij is een belangrijk schilderijenrestaurateur, heeft ernstig last van trillende handen en zoekt de rust van de zee om te genezen.

Er blijkt nog een burger aan boord te zijn: Adriana, de sexy, onzekere en toch vaak vrolijke vriendin van de roerganger. Zij wil ook eens een zeereis maken. En wat Meester Dirk, de kapitein, de stuurman noch alle andere zeelieden aan boord weten, is dat er in het ruim onder het schip nog twee blindgangers zitten. Twee verstekelingen van Russisch-Poolse komaf die hopen op een beter leven in Amerika. De twee hebben zich niet goed voorbereid op hun reis, zo hebben zij er niet aan gedacht voedsel en water mee te nemen. Tegen de tijd dat zij de dood in de ogen kijken besluiten zij zich over te geven aan de bemanning.

De kapitein vraag Maurice met de beide jongens te spreken, hij moet gegevens over ze hebben. Maurice zelf heeft eigenlijk andere dingen aan zijn hoofd. Niet alleen zeurt zijn verleden, in de persoon van zijn oude liefde door zijn hoofd. Maar ook Adriana blijkt het met de trouw aan haar roerganger Wimpie niet nauw te nemen en begint een hartstochtelijke verhouding met Maurice. Vier mensen, op de vlucht voor het verleden, op zoek naar geluk.

Auteur

Jan Brokken (1949)heeft een respectabele reeks romans, reisverhalen en met name zee-verhalen en literaire non-fictie op zijn naam staan. Hij wordt ook internationaal buitengewoon gewaardeerd en zijn werk is in vijftien talen vertaald.

Lezend en geboeid verder lezend ontvouwde het verhaal zich in herkenning. Ik realiseerde mij het jaren geleden al gelezen te hebben. En inderdaad, Blokker schreef dit boek in 1995, herzag het in 1996 en daarna volgden de herdrukken elkaar langzaam maar gestaag op.  Deze druk is de zevende. Gepresenteerd als nieuw.

Het is momenteel een soort gewoonte ‘gouden ouden’ te herdrukken. Niets mee mis, dergelijke boeken zijn dan ook niet voor niets ‘goud’. Wel zou ik wat meer nadruk leggen op het feit dat het een ‘gouden oude in herdruk’ is. Achterin vertelt de auteur in een Nawoord hoe het boek indertijd is ontvangen.

Het doet aan dit boek niets af. Het is een schitterend verhaal, met een thema dat nooit veroudert. De zoektocht naar geluk, het verleden dat nooit zwijgt, het is van alle tijden.

Jan Brokken behoort tot de grootste schrijvers van ons land. Het is goed dat deze klassieker herdrukt is.

Jan BrokkenDe blinde passagiers. ISBN 978-90-2545-996-3, 412 pagina’s, €15,00. Amsterdam: Atlas Contact 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.