Een druppel liefde

Vlaamse familiekroniek

Het levensverhaal van Nera, een vrouw die erg veel meemaakt. Ze heeft heel veel tegenslag.

Een druppel liefde kan een oceaan aan tranen teweegbrengen (Joods spreekwoord).

De cover van deze roman toont een intrigerend schilderij van een jong meisje. Het afgebeelde meisje is Nera, de hoofdpersoon. Haar verhaal begint met de schildersessie waarin dit schilderij ontstaat, ze is dan vijftien jaar. Het boek eindigt met het overlijden van de dan bejaarde Nera. We maken Nera mee in een deftige kostschool, tijdens de oorlog als bedienster in een café dat vooral bezocht werd door Duitse militairen. Na de oorlog volgt een huwelijk. Ze krijgt twee kinderen. Als de schilder van haar portret overlijdt erft zij het schilderij. De roman begint met Nera als bejaarde en eindigt daar ook mee. Het is een echte familiekroniek want naast Nera komen talrijke familieleden aan bod.

Auteur

Johan D’Haveloose is een Vlaamse schrijver. Hij was lector Engels en Interculturele Communicatie. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit thrillers, waaronder Schoolvoorbeeld (2018) en De Post-it-moorden (2019) met het Gentse speurdersduo Bonnard en Brunello. Hij schreef ook een aantal kinderboeken en drie boeken voor volwassenen, waaronder Arthur Kafka (2019).

 

 

Hoofdpersoon Nera is een interessante persoonlijkheid. Haar leven verloopt nogal grillig. In de oorlog is ze een charmante en populaire dienster in een café. Onder de klanten zijn jonge, elegante Italiaanse en Duitse officieren. Ze gedraagt zich netjes en afstandelijk, maar ze wordt echt verliefd, eerst op een Italiaanse piloot die haar vanaf de eerste blik deed smelten van verlangen. Daarna viel ze als een blok voor een Duitse officier, lid van een adellijke familie. Met deze Lothar krijgt ze een liefdesrelatie die serieus en wederzijds is. Ze willen trouwen. Helaas moet hij naar het front en sneuvelt daar. Ze is ontroostbaar. Als de oorlog is afgelopen komt er een afrekening. De schrijver vertelt dit op zeer empathische wijze. Wat haar betreft ging het bij haar om een mooie, nobele liefde, toevallig met een Duitser.

Een nog dramatischer gedeelte betreft het dodelijk ongeluk van haar zoontje Lothar. Ook hier blijkt weer het empathisch vermogen van de auteur. We kunnen de gevoelens van Nera intensief meebeleven. Haar leven verandert totaal. Jarenlang is ze depressief en is ze verslaafd aan alcohol. Alles verandert als ze een kleinzoon krijgt. Ze leeft letterlijk helemaal op.

Naast het verhaal van Nera gaat het ook over Basiel. Hij was getrouwd met Coralie, de moeder van Nera. Toen Nera geboren werd was Basiel teleurgesteld omdat ze blond haar had. Was hij wel de vader? Hij verliet Coralie en ging wonen bij de zeventienjarige Pelagie.

Van de vele overige personages naast Nora komen de meesten maar heel beperkt en fragmentarisch aan de orde, met uitzondering van Basiel.

Een goedgeschreven, tragisch en soms aangrijpend verhaal.

Johan D’Haveloose – Een druppel liefde. ISBN 978-94-93023-48-2, 205 pagina’3, € 18,50. Arnhem: Uitgeverij aquaZZ 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.