Boem Boem 2. Bloedbad in Beringen

Granaten genoeg

Het ware geloof, eerwraak en onversneden misdadigheid vormen een levensgevaarlijke mix met clandestiene handgranaten.

‘Wie de granaat hanteert, zal door de granaat vergaan’, zo wordt Mattheus 26 geparafraseerd en verder hoopt de auteur dat zijn verhaal geen inspiratie vindt bij het tuig dat tegenwoordig in Antwerpen granaten rondstrooit als of het paaseieren zijn. Dat staat in het voorwoord van dit boek. Daarmee is de pin eruit getrokken en kan de zaak elk moment ontploffen.

Dzana en Urma zijn een avondje uit en bezoeken een popconcert. Dzana is zojuist achttien geworden. Ze is streng islamitische opgevoed en wordt door haar broer kort gehouden. Urma heeft haar overgehaald het er eens van te nemen. Helaas loopt het voor de onervaren Dzana slecht af. Ze valt in handen van gewetenloze kerels die haar misbruiken en pornografische foto’s en films van haar maken. Haar broer Karlo is razend en besluit iedereen die zijn familie te schande heeft gemaakt bloedig te wreken.

Karlo heeft een maatje, de moslimprediker Félicién. Hij helpt Karlo graag een handje omdat het executeren van ongelovige honden natuurlijk ook de goede zaak van de fundamentalistische Islam dient. Beide mannen hebben een bondje met een stel Belgische criminelen die de hand hebben gelegd op een paar kisten zoekgeraakte handgranaten. Ze stellen het wapentuig ter beschikking aan Karlo en Felicién, als deze bereid zijn als huurmoordenaars voor hen klussen op zich te nemen. Vooral Karlo heeft al talent in die richting laten zien, want eerder wist hij al op gehaaide wijze iemand uit de weg te ruimen.

Er zijn in de aanvang van deze misdaadroman enkele tientallen pagina’s voor nodig, maar dan heb je ook een lijst van wel twintig potentiële slachtoffers waarbij de lezer zich schuchter afvraagt of daarvoor wel voldoende handgranaten voorradig zijn. Gelukkig beschikken de Belgische beroepsmisdadigers Joris en Lou over een overkill aan handvuurwapens en semiautomatische machinegeweren. Dus die vrees blijkt ongegrond.

Intussen ontpopt Karlo zich als een technisch baasje, want hij weet alles van drones en hoe je die op grote afstand in formatie kan laten rondvliegen. Hij gebruikt geavanceerde drones die ook een zeker gewicht kunnen meedragen, tenminste zo’n 400 gram. Zo zwaar weegt immers een handgranaat.

Nu begrijpt iedereen dat al die potentiële slachtoffers zich niet als weerloze lammeren laten ontploffen of neerschieten. Bovendien opent de politie de jacht op de plegers van alle aanslagen en laten enkele journalisten met ervaring in het Midden-Oosten zich ook niet onbetuigd.

Dit leidt tot een kat-en-muisspel waarbij verschillende partijen elkaar flink te grazen nemen. Er vallen heel wat slachtoffers waarbij vooral de ontploffende granaten de lichamen veranderen in gruwelijke flinters, schilfers en onherkenbare hoofden en ledematen. En dan zijn er nog handgranaten als boobytraps. Als je de pin eruit trekt heb je geen tijd om het ding van je af te werpen, maar ontploft hij direct.

Auteur

Jan Van der Cruysse (1960) was woordvoerder van Brussels Airport en is specialist crisiscommunicatie. Hij schreef de glanzende trilogie Bling Bling. 

Geïnspireerd door zijn legerdienst in Duitsland verscheen Boem Boem 1. In het tweede deel, dat los van het eerste te lezen is, wordt voortgeborduurd op vier kisten met 48 zoekgeraakte granaten.

Van der Cruysse kreeg met zijn boeken verschillende nominaties voor prestigieuze prijzen op het gebied van de Nederlandstalige misdaadliteratuur. Hij won de Schaduwprijs voor het beste debuut, de Diamanten Kogel voor het beste spannende boek en de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.

Boem Boem 2 leidt opnieuw tot een hoop actie en verrassende wendingen waarbij lichte scherts een prettige ondertoon is van een bloedstollende spanningsboog. Wanneer aan het slot de schade wordt opgenomen blijft de vraag of er nog een vervolg in het kruitvat zit. Het smaakt namelijk naar meer.

Jan van der Cruysse – Boem Boem 2. Bloedbad in Beringen. ISBN 978-90-223-3650-2, 352 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Angèle / Manteau 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.