Het sprookje van de eeuwige zomer

Demonische jeugd

Als haar broer verdacht wordt van moord moet zijn zus de confrontatie met een verleden vol verwaarlozing aangaan.

De ouders van Tally James hielden zo hartstochtelijk van elkaar dat ze elkaar vernietigden De  obsessieve betrokkenheid binnen hun relatie had een verwoestende invloed op de opvoeding van hun vier kinderen. Griff de oudste, Tally een paar jaar jonger en de zes jaar jongere tweeling Dharma enWalden.

Hun vader borg een familieziekte in zich waarvan alleen hun grootmoeder het geheim kende. Een geheim dat haar eigen leven zo had beschadigd dat ze ouderwets de schijn ophield en er nooit over sprak. Ze raakte liever iedereen kwijt dan het te onthullen.

Niet alleen vader Drayton maar ook moeder Margo waren totaal ongeschikt om kinderen op te voeden. Margo wierp zich op als activiste en kwam op voor iedere hulpbehoevende. Voor de Algerijnen in hun vrijheidsoorlog of de zwarte burgerrechten, voor iedereen als het maar niets te maken had met haar persoonlijke omgeving.

In het begin van de jaren zestig, wanneer Tally puber is, gaat het mis. Door enkele verschrikkelijke ongelukken ontspoort het gezin. Uiteindelijk ontvluchten de oudste kinderen het huis en wordt de tweeling elders bij familie ondergebracht. Alle contacten worden verbroken.

Tien jaar later krijgt Tally, die aan de westkust woont, het bericht dat Walden is aangehouden op verdenking van moord. Het lijkt alsof bij haar alle opgekropte verdriet en woede uit haar jeugd naar boven komen. Ze gaat terug naar haar geboortegrond in Mississippi en zoekt contact met Ross Saenger. Ross was iets ouder dan haar oudste broer Griff en heeft haar vaak bijgestaan op moeilijke momenten. Hij is blij Tally na zoveel jaar terug te zien. En natuurlijk, hij wil graag helpen nu Tally’s kleine broertje een zwaar proces boven het hoofd hangt.

Auteur

Van Susan Crandall verscheen eerder de historische roman Zolang ik jou heb. Deze bestseller werd geschreven in dezelfde sfeer als het boek Spaar de spotvogels van Harper Lee.

 

 

Dit is een soort dubbelroman. Het eerste verhaal vertelt over een afschuwelijke jeugd waarin kinderen het slachtoffer worden van ouders die volstrekt ongeschikt zijn om nakroost te hebben. Vooral Tally blijft volledig loyaal aan haar ouders en probeert het gezin in stand te houden. Het is allemaal tevergeefs. Het enige wat ze overhoudt is de stellige overtuiging nooit zelf kinderen willen.

Het tweede verhaal speelt zich tien jaar later af in 1972. Tally is dan 25 jaar en schiet haar zes jaar jongere broer Walden te hulp. Hij had zich aangesloten bij een verdachte sekte en wordt beschuldigd van moord.

Wanneer Tally hulp zoekt bij onder meer haar vriend Ross, wordt ze geconfronteerd met haar jeugdtrauma’s en iedereen die haar destijds het leven zuur maakte. Gelukkig blijken ook vrienden uit het verleden op te duiken. Vooral wanneer haar oude grootmoeder eindelijk bereid is prangende familiegeheimen prijs te geven kan Tally haar verdriet te lijf.

Deze roman is een pijnlijk verhaal over een gezin dat zowel erfelijk belast blijkt, maar ook getraumatiseerd wordt door de kleinburgerlijke roddel, achterklap, misbruik van gezagsverhoudingen en het nodige racisme dat in de staat Mississippi in de jaren zestig gebruikelijk was. Het is een wereld waarvan we mogen hopen dat die voorbij is.

Susan CrandallHet sprookje van de eeuwige zomer. Vertaald uit het Engels (The Myth of Perpetual Summer) door Els van Enckevort. ISBN 978-90-239-5913-7, 416 pagina’s, € 22.99,  Utrecht: Uitgeverij Mozaïek 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.