De escape room

Inferno in een lift

Vier managers van een gerenommeerd financieringsbedrijf krijgen als training een escape-room-opdracht. Het wordt een nachtmerrie.

Sarah Hall kan haar geluk niet op als ze na een aantal spannende sollicitatierondes het verlossende telefoontje krijgt. Een paar maanden geleden was ze afgestudeerd en zette ze alles op alles om in aanmerking te komen voor een functie bij de firma Stanhope & Sons. Twee weken wed ze in het ongewisse gelaten. Zou ze te hoog hebben gegrepen? Stanhope & Sons is in de Verenigde Staten nu eenmaal de Rolls-Royce onder de financieringsbedrijven.

Uiteindelijk krijgt ze de adjunct-directeur aan de lijn. ‘Tot mijn genoegen kan ik u meedelen dat we u een baan bij de firma willen aanbieden. Het gaat om de functie als analist, een uitstekende startpositie in ons bedrijf.’, zo hoort Sarah hem zeggen.

Ze is in de zevende hemel. Sarah betreedt een wereld waar geld de dienst uitmaakt. Haar eerste kennismaking is confrontatie met ongekende luxe. Businessclass vliegen, ondergebracht worden in de duurste hotels, uitgelezen diners voorgezet krijgen en allerlei dure welkomstgeschenken. Kortom een wereld vol glamour. Daarbij horen uiteraard naast een riant salaris de torenhoge bonussen die jaarlijks worden uitgekeerd.

Vanzelfsprekend zit er ook een andere kant aan. De directie verwacht dat er keihard wordt gewerkt, van ’s morgens vroeg tot vaak in de nacht. Ook in weekenden wordt het personeel regelmatig afgebeuld.

Soms wordt het iemand teveel zoals Lucy, een collega van Sarah, die de druk kennelijk niet aan kan en de hand aan zichzelf slaat. Sarah wordt daardoor voor de vraag gesteld, wat al dat harde werken waard is.

Uiteraard worden kaderleden voortdurend onderworpen aan trainingen om hun slagvaardigheid te vergroten. Niet ongebruikelijk zijn bijvoorbeeld escape-room-opdrachten waarbij een aantal collega’s worden opgesloten. Door gezamenlijk raadsels, vraagstukken of problemen op te lossen moet men proberen binnen een uur het tijdsslot van zo’n afgesloten ruimte te laten openspringen.

Zo’n escape room kan ook de cabine van een lift zijn. Wanneer een viertal collega’s plotseling, zoals gebruikelijk, voor zo’n training door de directie worden opgeroepen, komt dat voor iedereen eigenlijk heel slecht uit. Het is pal voor het weekend en de deelnemers hebben leuke plannen gemaakt om er even tussen uit te breken. Echter, het woord van de directie is wet. Men heeft domweg te gehoorzamen. Wanneer de lift hermetisch dichtklapt en in beweging komt, begint helaas de hel.

Auteur

Megan Goldin is een Australische schrijfster. Met dit boek schreef ze een scenario dat zich afspeelt tussen de betonnen muren van een liftschacht. Onbereikbaar voor de buitenwereld vechten vier mensen voor hun baan, hun bonus en hun bestaan.

 

 

 

Een thriller met een verrassende intrige over claustrofobische horror onder geldwolven.

Megan GoldinDe escape room. Vertaald uit het Engels (The Escape Room) door Roelof Posthuma. ISBN 978-90-263-4697-2, 368 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Ambo | Anthos Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.