Van In. Episode 2

Van In kan het nog.

Brugse speurder wordt weer actief.

Nadat de gepensioneerde politiecommissaris Pieter van In korte tijd actief was geweest verviel hij daarna weer in zijn gebruikelijke lethargie van zelfmedelijden en overvloedig drankgebruik, veroorzaakt door het pijnlijke gemis van zijn vrouw Hannelore en de kinderen. En ook een beetje vanwege het vertrek van de aantrekkelijke Europolspeurder Rein Claeys, die hem voor korte tijd uit zijn ‘winterslaap’ had gehaald.

Opeens komt een jongeman om zijn hulp vragen. Hij vertrouwt het plotseling overlijden van zijn opa niet en gelooft niet dat het zelfmoord was. Is er een ‘Engel des doods’ actief in het verzorgingstehuis waar de man verbleef? Van In ziet hierin een welkome onderbreking van zijn saaie, eenzame bestaan.

En dan duikt ook nog Rein weer op met het verzoek om assistentie bij een internationale drugszaak, waarbij in Brugge een patserige vastgoedmakelaar en verschillende groene en linkse politici gemene zaak met elkaar maken. Van In wordt van de ene dag op de andere weer actief en hij voelt zich daar goed bij. Ook al omdat de huidige politiebaas hem serieus neemt en helpt waar mogelijk. De aanwezigheid van de weinig preutse Rein, die soms van Van Ins logeerkamer gebruik maakt, zorgt voor prikkels waarvan hij dacht dat hij ze niet meer had. Maar veel alcohol en libido gaan slecht samen…

Auteur

Pieter Aspe (Pieter Aspeslag, 1953) is een gevierd Vlaams thrillerschrijver. Over zijn hoofdpersoon, de Brugse politiecommissaris Pieter Van In, verscheen een groot aantal boeken, waarvan verschillende bewerkt werden voor een populaire televisiereeks. Met Van In. Episode 1 sloeg hij een nieuwe weg in. Van In is het enig overgebleven personage. Zijn vrouw Hannelore, hun kinderen en zijn collega Guido Versavel zouden allemaal dood zijn. Wat er precies met hen gebeurd is weet niemand. Dat zou pas aan het eind van deze reeks van tien (!, moeten we echt zo lang wachten?) boeken moeten blijken.

In het vorige boek komt Van In Rein tegen. In dit uitstekend zelfstandig te lezen deel komt zij terug en dat is niet verkeerd. Ze vult van In goed aan en hun flitsende dialogen zal de lezer waarderen. Is zij een blijvertje? Dat is voor de lezer een vraag en voor de auteur een weet.

Beide zaken verlopen, zoals het hoort, zodanig dat de spanning toeneemt tot aan de prima gekozen ontknoping. Er gebeurt het nodige geweld en als de zaken niet helemaal lopen zoals de grote bazen het willen wordt er zelf een sicario (huurmoordenaar) ‘ingevlogen’.

Het boek zit vol humor, bijvoorbeeld met de rondborstige poetsvrouw Greta, die uit meelevendheid de oudere heren uit het tehuis voor een kleine vergoeding regelmatig zekere diensten verleent. Van In had en heeft niet veel op met autoriteiten en dit boek is daarnaast allesbehalve politiek correct. De milieumaffia krijgt ervan langs en het verbond van de ‘groenen’ en de ‘roden’ leidt tot de opmerking: als je groen met rood mengt krijg je bruin. Het zou me overigens niet verwonderen als er regelmatig een bak Omer bij de auteur wordt bezorgd, want Van In werkt er grote hoeveelheden van dit blonde kwaliteitsbier naar binnen. Prachtige reclame!

Gruwelijk, maar ook niet zonder humor is de scene waarin een nimfomane juriste probeert aan haar moordzuchtige verkrachter te ontkomen.

Genieten van spanning en humor. Veel speelt zich af in het mooie Brugge. Wat wil je nog meer? Ik kan niet wachten op Episode 3.

Pieter Aspe – Van In. Episode 2. ISBN 978-90-223-3693-9, 312 pagina’s, € 22,50. Brugge: Aspe 2019.

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 4 november 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.