De schone van Casablanca

Afrikaanse storm

Femme fatale deed de gemoederen zinderen. Zelfs de schaduw van haar dood wakkert de hartstochten aan.

De schone van Casablanca werd op een ochtend vermoord op straat gevonden. La belle Ichrak had vrienden, maar nog meer vijanden in een populaire buurt van deze metropool. Zodra de tragedie bekend wordt, echoot dezelfde kreet door de wijk: ‘Ichrak metet! Ichrak is dood!’ Sese Tshimanga wil de eerste zijn die het aan politiecommissaris Daoudi gaat vertellen.

Ichrak is dood en de hele buurt kookt want ze was niet alleen het mooiste meisje dat ze hier zagen, maar het was ook haar pittige karakter van een echte leeuwin die niet aarzelde de bodem van haar gedachten bloot te leggen. Zonder iemand te vrezen.

 Ze had een grillige moeder, een zieke vrouw, een hoer voor sommigen, een waarzegger voor anderen of een vrouw die gek geworden was. Zahira kost haar dochter een fortuin aan medicijnen. Ichrak weet soms niet waar ze het geld vandaan moet halen. Bovendien verkeert ze altijd in angst, want haar moeder doet soms de gekste dingen wanneer ze zonder toezicht is.

Sese Tshimanga komt uit Zaïre en is op weg naar Europa door een mensensmokkelaar op de kust van Marokko gedumpt. Hij is handig met computers en het afpersen van vrouwen. Hij verleidt ze via zijn webcam, troggelt ze geld af en chanteert ze vervolgens door te dreigen hun familie in te lichten. Sese en Ichrak kunnen het samen goed vinden. Ze werken sinds kort samen bij het oplichten van vrouwen en mannen via de webcam. Zo verdient Ichrak nog wat bij.

Wanneer Sese het dode lichaam van zijn vriendin bij commissaris Daoudi meldt, zet deze hem direct voor 48 uur in een cel. Voorarrest. Daoudi meent dat dit goed zal staan op zijn CV. Hij wil dolgraag overgeplaatst worden naar een rijkere buurt omdat waar hij nu werkt iedereen te arm is om smeergeld te betalen.

Daoudi zit vooral in zijn maag met de talloze Afrikaanse gelukszoekers die een paar leegstaande flats kraken. Hij probeert alle mogelijke trucs om die lui weg te krijgen. Een projecthandelaar wil de flats slopen om er luxe appartementen neer te zetten. Daoudi hoopt in zo’n nieuwe dure wijk commissaris te worden.

Auteur

In Koli Jean Bofane (Congo, 1954) schreef diverse romans. In het Nederlands verscheen Congolese wiskunde. Hij woont in Brussel. In deze actuele roman schetst hij een beeld van de samenleving in Casablanca waar een deel van de Afrikaanse vluchtelingenstroom stokt.

 

 

Onderhand zit commissaris Daoudi met de vermoorde Ichrak geweldig in zijn maag, want hij heeft van de dader geen spoor. Sese Tshimanga heeft hij voorlopig voor de vorm opgesloten, maar hij heeft geen enkel bewijs dat de vluchteling uit Zaïre er iets mee te maken heeft.

Terwijl de Chergui, de harde woestijnwind, over Casablanca stuift, opent zich het leven van Ichrak. Haar naam betekent ‘zonsopgang’ en heeft bijzondere betekenis na de donkere nacht die haar moeder Zahira ooit meemaakte.

Het boek sluit af met de onthulling van een waarheid, een geheim dat doet rillen.

Als de Afrikaanse Chergui-wind zijn missie van vernietiging heeft volbracht zal hij de oceaan oversteken.

Een prachtige en aangrijpende roman.

In Koli Jean Bofane – De schone van Casablanca. Vertaald uit het Frans (La belle de Casa) door Katelijne De Vuyst. ISBN 978-90-445-4221-9, 224 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij De Geus 2019.

Opmerking van de recensent: wie bekend is met Casablanca zal aan dit boek extra aardigheid beleven omdat talloze plekken waar het verhaal zich afspeelt in de stad zijn terug te vinden.

Uit eigen archief een foto van de Hassan II moskee die verschillende malen langs komt.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.