Wolfsangel

Wat gebeurde er in Peenemunde?

Deze spionagethriller speelt in de Tweede Wereldoorlog. Een Noorse spion probeert er achter te komen wat er gaande is op het schiereiland Peenemunde. Sonderkommando Wolfsangel jaagt op hem.

De Noor Harry Storm was met de Duitsers naar het Oostfront geweest om het bolsjewisme te verslaan. Hij kwam als held terug, onderscheiden met het ijzeren kruis. Hij was echter helemaal afgeknapt op de wreedheden van de nazi’s, sloot zich aan bij het verzet en kreeg als opdracht gegevens te verzamelen over het raketproject in Peenemunde aan de Oostzeekust.

De Duitse SS-er Werner Sorge, hoofd van het Sonderkommando Wolfsangel heeft als speciale opdracht het opsporen van een Noorse geheime agent die de geheime raketinstallaties in Peenemunde bespioneert. Het toeval wil dat Harry Storm en Werner Sorge elkaar kennen als topzeilers die beiden deelnamen aan de Olympische Spelen. Gelukt het Henry materiaal over de raketten naar Noorwegen te smokkelen? Slaagt Werner Sorge erin Henry te arresteren?

Auteur

Aslak Nore (1978) is een Noorse schrijver. Hij heeft gediend in het Noorse leger tijdens het internationale conflict in Bosnië. Hij reisde in het verleden veel door Afghanistan en het Midden-Oosten waar hij als journalist werkte.  Dit boek, waarvoor hij grondig onderzoek verrichtte, is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

We maken kennis met het Noorse verzet, maar ook met fanatieke Oostfrontstrijders. Werner Sorge heeft omgang met Reichsführer Himmler, de leider van de SS. Interessant de beschrijving van een bijeenkomst in een stadion waar Hitler het volk toesprak. Sorge zit op de eerste rij. Als hij naar Peenemunde reist, spreekt hij daar met Wernher von Braun, de ontwerper van de V1 en V2.

Harry Storm is een bijzonder man. Zijn vader was zeer pro-Duits. Harry studeerde enige tijd in Berlijn. Hij was ook erg onder de indruk van de orde en rust die er in Duitsland heerste onder het regime van Hitler. Met zijn vader was Harry ook een felle tegenstander van het oprukkende bolsjewisme. Hij sloot zich aan bij de SS om aan het Oostfront te gaan vechten. Daar was hij was een dapper soldaat en kreeg hij het IJzeren Kruis.

Hij kreeg echter een grote weerzin tegen de praktijken van de nazi’s. Als hij terugkeert in Noorwegen meldt hij zich bij het Noorse verzet en gaat hij spionagediensten verrichten voor de Geallieerden.

Hoewel er het nodige geweld voorkomt, is dit het toch een menselijk boek. De twee hoofdpersonen worden ook beschreven in hun privéleven en we leren ze kennen in hun zwakke momenten. Het zijn dus niet alleen maar helden. De grootste spanning wordt bereikt als er een soort duel tussen hen ontstaat.

Een geweldige en spannende oorlogsthriller met een vernuftige plot die tevens een goed beeld geeft van wat er zich in Noorwegen en Duitsland afspeelde in de jaren 1942-1944.

Aslak Nore – Wolfsangel. Vertaald uit het Noors (Ulvefellen) door Kim Snoeijing. ISBN 978-94-027-0267-5, 413 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.