Over winnen

Hoe de wil om te winnen moet worden omgezet in de noodzaak zichzelf te overwinnen.

Sportmeisje is er alles aan gelegen om in het Nederlands hockeyelftal te kunnen spelen. Voor zichzelf legt ze de lat hoog en haar ouders steunen haar in die ambitie.

Hilde Houweling weet van zichzelf dat ze het vooral moet hebben van hard werken en dat doet ze dan ook. Toch is ze vaak onzeker: kan ze die top echt wel halen? Wanneer de trainer de groep meiden bij elkaar roept en zijn ongenoegen uit over de vele blessures, volgt ze zijn woorden dat een lager vetpercentage voor minder letsel en betere prestaties zorgt dan ook braaf op. Ze stelt een lijst op van veilige en verboden producten.

Het werkt: binnen een maand is ze al vijf kilo afgevallen. Ook op school doet ze heel erg haar best. Ze slaagt dan ook op zestienjarige leeftijd met vlag en wimpel voor het havodiploma. Nu  mag ze het volgend seizoen in het eerste team van Real Club de Polo in Barcelona komen hockeyen. Deze kans grijpt ze met instemming van haar ouders aan. Er vindt daar nog wel een selectie plaats waarbij de artsen bij de medische keuring vaststellen dat ze 38,2 kilo weegt met een vetpercentage van 7%. Ze wordt niet opgenomen in het team, maar gaat wel meetrainen met de Dames 1 van FC Barcelona.

Auteur

Hilde Houweling (Zwolle, 1996) heeft in 2018 meegedaan aan het KRO-NCRV-programma ‘Het Voedselgevecht’ waarin verschillende mensen werden gevolgd die vechten tegen een eet- en voedselstoornis. In deze autobiografie beschrijft ze de oorzaak en gevolgen van deze ziekte.

 

 

 

 

Nu haar ouders geen toezicht meer op haar hebben kan ze nog meer etenswaren van haar lijstje schrappen. Ze gaat hierin zelfs zo ver dat het vaak zwart voor haar ogen wordt. ’s Nachts kan ze niet meer op haar zij liggen, omdat het pijn doet als de botjes van haar knieën op elkaar liggen. Bovendien heeft ze het altijd koud. Haar ouders maken zich erg ongerust en halen haar na drie maanden terug naar Nederland.

‘Ik heb gefaald’, is wat haar constant door het hoofd gaat. Wanneer ze een hbo-studie gaat doen, gaat ook die mis. Ze kan zich niet concentreren en sluit zichzelf buiten de groep medestudenten. Ten slotte wordt ze opgenomen in een kliniek. Het zal niet de enige keer zijn. Bij de zoveelste opname zegt haar moeder: Lieve schat, het gaat goedkomen, maar er moet wat veranderen. Als jij zo doorgaat, dan lig je over een tijdje tussen zes planken onder de grond. En dan zijn we allemaal verdrietig, maar het leven gaat door, met of zonder jou.

Deze harde woorden van haar moeder hebben misschien wel de stoot gegeven dat Hilde met behulp van jarenlange therapieën weer sterker in haar schoenen staat. Ze is weer bezig met een studie en sport weer.

Haar verhaal over de oorzaak en de lange weg om haar eetstoornis te kunnen beheersen, is aangrijpend. Deze ziekte is zo overweldigend dat niet alleen het slachtoffer, maar ook de omgeving er ten diepste lijdt. Hulde voor Hilde dat ze dit boek geschreven heeft om troost te bieden en te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.

Hilde Houweling – Over winnen. ISBN 978 9078905 936, 224 pagina’s, € 20,00. Maassluis: Uitgeverij De Brouwerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.