Schijn

Wie is de baas?

Wanneer een nieuwe telg het familiebedrijf gaat leiden leidt dit tot Noord-Koreaanse toestanden.

Drukkerij De Toekomst werd 25 jaar geleid door René. Onder deze directeur floreerde het bedrijf. Eigenlijk was de bijdrage van de directeur bescheiden. Hij had een privésecretaresse die zijn agenda beheerde in de zin dat zij deze zo leeg mogelijk hield, ervoor zorgde dat René de juiste brieven ter ondertekening voorgelegd kreeg en voor het overige aan haar baas meldde dat alles onder controle was. Daarnaast verrichtten de werknemers, van de bureauchef tot de schoonmaakster, op eigen initiatief voortreffelijk hun werk. Het enige wat René feitelijk hoefde te doen was regelmatig door zijn bedrijf lopen. Hij maakte hier een praatje, gaf daar een schouderklopje en promoveerde de verplichte personeelsvergaderingen tot gezellige bijeenkomsten.

De schoonmaker van de magazijnvloer was ooit unaniem gekozen tot vakbondsvertegenwoordiger. Aangezien er geen klachten waren, had de man in deze functie nooit iets te doen.

Op een gegeven moment had moeder Magda besloten dat haar man zijn functie moest overdragen aan zoon Maurice. Hoewel de jongen tot nu toe een buitengewoon onfortuinlijke schoolcarrière achter de rug had en er verder ook niet veel talenten zichtbaar waren, meende zijn moeder dat haar lieveling geknipt was om de leiding van de drukkerij aan hem over te laten.

Maurice nam het besluit een frisse wind door het bedrijf te laten waaien. Hij raadpleegde daarvoor het boek ‘Managen voor beginners’. Niet alleen de medewerkers, maar op termijn ook de nieuwe directeur zouden met verbazing en verbijstering gaan merken wat deze frisse wind voor hun allen zou betekenen.

Auteur

Raf Guetens is een vrijbuiter die folk concerten organiseert en verhalen schrijft. Na Chaotisch leven is nu dit hilarische boekje met sarcastische ondertoon verschenen.

 

 

De lezer wordt geconfronteerd met de dictatoriale willekeur en zelfgenoegzaamheid van een leeghoofdige directeur. Voorlopig is hij echter de baas omdat zijn familie en zijn kapitaal hem de hand boven het hoofd houden. De kruik gaat echter zo lang te water tot ze barst.

Een geestig boekje dat voor een ieder die leiding geeft of leiding ondergaat buitengewoon lezenswaard is. Een goed geslaagde karikatuur van leiderschap dat voortkomt uit geboorte en kapitaal en niet uit talent en verdienste.

Raf Guetens – Schijn. ISBN 978-94-607-9430-8, 107 pagina’s, € 17,00. Dendermonde (B): Uitgeverij Het Punt 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle. Bookmark de permalink.