Alleen dapper te zijn

Beklemmend avontuur in Afrika

In een onbezonnen bui schrijft een jonge vrouw zich in voor een reis van drie maanden door West-Afrika. Het wordt haar grootste avontuur ooit.

Simone Jastein is het helemaal zat: haar beschermde opvoeding in het kakkineuze Bergeijk, haar stomme journalistieke werk in Amsterdam voor een meisjesblad, om nog maar te zwijgen over haar relaties. Ook in therapie ziet ze slecht losers om zich heen. In een opwelling besluit ze de boel de boel te laten en op reis te gaan.

Maar ook in het reisgezelschap, met wie ze onvoorbereid drie maanden door West-Afrika trekt, voelt ze zich een buitenstaander. Olga is een hypocriete gelovige, Hiltje is een ouwe hippie die wekenlang in hetzelfde T-shirt loopt en het oudere echtpaar Wouter en Ingrid heeft alles al gezien, maar is de Bredford waarmee ze rondtrekken amper uit te branden. Op hun beurt vinden ze Simone maar een verwend nest. Ook chauffeur Thijs en reisleider Koen hebben weinig oog voor haar. Aanpakken en overleven is hun devies.

Simone beseft dat ze het zelf zal moeten doen. Maar pas na een zandstorm die haar bijna het leven kost besluit ze zich aan te passen en raakt ook zij in de ban van kleurrijk Afrika. Desondanks komen haar relaties met de reisgenoten onder druk te staan. Zeker als de altijd nukkige Koen en de onzekere Simone toch gevoelens voor elkaar blijken te hebben.

Auteur

Edith Tulp (1960) is journaliste en reist met regelmaat naar Afrika. Haar eerste reis in 1989, dwars door de Sahara naar West-Afrika, leverde de inspiratie voor deze roman. Ze woonde en werkte onder andere in Namibië, Zuid-Afrika en Oeganda. Haar eerste boek De bushsoldaat werd meer dan lovend ontvangen.

Terug in Amsterdam kan de smoorverliefde Simone wederom haar draai niet vinden. Ze pakt haar oude baantje weer op en blijft geloven in haar relatie met de aantrekkelijke Koen, die ook weer even terug is in Nederland. Hij zegt oprecht van haar te houden, maar geeft ook toe geen rust in zijn kont te hebben en een notoire vreemdganger te blijven. Keer op keer probeert ze hem zijn slippertjes te vergeven en gaat zelfs met hem mee om een aidstest te ondergaan na zijn zoveelste trip naar Afrika.

Simone wil niets liever dan met haar grote liefde af te reizen naar het betoverende continent om daar samen met hem ontwikkelingswerk te gaan doen. Als hij besluit naar het door oorlog geteisterde Liberia te gaan staat haar besluit vast: ze pakt haar koffer in.

Maar Simone komt bedrogen uit. Koen is verliefd op een ander en ‘haar’ Afrika is toch minder romantisch dan ze dacht. Ze was bang en stond zichzelf toe om bang te zijn. Wie niet bang was, had geen hersens. Ze wordt een binnenplaats op geduwd waar in de brandende zon jongens aan het voetballen zijn. Ze speelden met een donkere bal die niet helemaal rond was en die onhandig stuiterde op het grauwe beton en rode vlekken achterliet. Het was een hoofd, zag ze nu. Een afgehakt hoofd. De ogen rolden nietsziend mee.

Het wordt uiteindelijk het grootste avontuur van haar leven, waarbij ze met alles en iedereen afrekent.

De omschrijvingen van Afrika in het boek zijn prachtig, maar enige sympathie voor Simone is nauwelijks voelbaar. Ze miept, en erger nog: blijft maar zeuren. Ook de band met haar familie, aan wie ze ondanks alles toch vaak moet denken in de immense Sahara, komt niet echt uit de verf. Ook de andere hoofdpersonen blijven stereotype en dus oppervlakkig.

Jammer, want na haar debuut waren de verwachtingen van Tulps tweede roman over Afrika hoog. Misschien te hoog. Ze werkt nu aan haar derde roman… We wachten af.

Edith Tulp – Alleen dapper te zijn. IBN 978-90-6265-467-3, 472 pagina’s, € 21,99. Haarlem: Uitgeverij In de Knipscheer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Afrika, Alle Boeken, Cultuur, Fictie, Oorlog. Bookmark de permalink.