Het uur van de wolf

Moordenaar begint opnieuw

Gepensioneerde rechercheur onderzoekt twee geseponeerde zaken. Er lijkt niets aan de hand totdat hij voor zijn leven moet vrezen.

Als privédetective Varg Veum aan een opdracht is begonnen ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere. Meestal tot wanhoop van de politie waar hij ooit werkzaam was.

Het is 1981. Varg Veum ontmoet in het Noorse Bergen de gepensioneerde politieagent Hjalmar Nymark. Ze frequenteren dezelfde kroeg en er ontstaat tussen beide mannen een kameraadschappelijke sfeer. Veum en Nymark schelen 30 jaar, maar omdat ze dezelfde professionele achtergrond hebben duurt het niet lang of Nymark komt met een confessie. Er zijn twee onopgeloste zaken die hem nog altijd dwars zitten.

In 1953 vond er een verschrikkelijke explosie plaats in een verffabriek waarbij veel doden vielen. Hoewel het niet te bewijzen viel meent Nymark dat er sprake was van opzettelijke nalatigheid en niet van een ongeluk. De gepensioneerde rechercheur dicht daarbij een kwalijke rol toe aan een oorlogsmisdadiger die na zijn gevangenschap bij de fabriek werkzaam was. Hij zou tijdens de fatale brand na de explosie de opzichter, die daags tevoren de directeur had gewaarschuwd voor een lek, hebben vermoord.

Het lijk van de man werd weliswaar gevonden, maar hij kon evenzogoed de dood hebben gevonden door instortend puin. De directeur ging overigens vrijuit, want hij bevond zich op die bewuste dag in Oslo. Verder waren er geen getuigen die de waarschuwing van de opzichter wilden of konden bevestigen. Alleen diens vrouw vwas door haar man op de hoogte gesteld en dit is en was onvoldoende bewijs voor nalatigheid.

De andere cold case waar Nymark zich nog steeds mee bezig houdt is de moord op dezelfde oorlogsmisdadiger in 1971. Hij werd daarbij zo ernstig in zijn gezicht verminkt dat alleen zijn vriendin in staat bleek hem aan andere lichamelijke kenmerken te identificeren. Omdat tezelfdertijd nog iemand van dezelfde leeftijd en met het zelfde postuur werd omgebracht, acht Nymark het niet onmogelijk dat zich een persoonsverwisseling heeft voorgedaan. De dader of daders werden nooit gepakt en de moordzaak verdween in het archief.

Kort nadat Varg Veum deze ontboezemingen van zijn kroegmakker heeft aangehoord, wordt deze door een bestelbusje aangereden. Veum is er stellig van overtuigd dat de bestuurder met opzet op de zeventigjarige is ingereden. Nyman wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Voor Varg is er alle aanleiding een onderzoek te starten. Heeft de moordaanslag op Nyman te maken met de twee zaken die hij maar niet wil opgeven?

Auteur

Gunnar Staalesen (1947) is een Noorse auteur van talloze romans. In veel daarvan fungeert speurder Varg Veum als oplosser van het kwaad.

Deze thriller, die prima ‘zelfstandig’ te lezen is, heeft een adembenemende spanningsboog. Vanuit een hopeloze situatie, waarin alle nog levende getuigen de waarheid rond de zaken uit 1953 en 1971 niet kunnen of willen vertellen, wordt Veum lange tijd met een kluitje in het riet gestuurd. Eén van hen ontpopt zich echter als een meedogenloze moordenaar die hoe dan ook wil dat deze waarheid onder de pet blijft.

Een verrassende en spectaculaire ontknoping maakt een einde aan alle raadsels.

Gunnar Staalesen – Het uur van de wolf. Vertaald uit het Noors (I mørket er alle ulver grå) door Annemarie Smit. ISBN 978-94-606-8387-9, 336 pagina’s, € 17,50. Baarn: Uitgeverij Marmer.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.