Stockholm Confidential

Blog bagger

 Journaliste raakt bekneld tussen de onfrisse belangen van pooiers en glamourmeiden.

 Niemand wil meer geassocieerd worden met Solveig Berg. De politie tipt haar niet meer over drugsinvallen, restaurateurs geven geen reacties op sms’jes over feesten en wereldsterren en ook pr-mensen laten niets van zich horen.

Uit woede heeft ze een nieuwe blog geopend Stockholm Confidential. Het zou moeten gaan over snelle uitgaansnieuwtjes en onthullingen waar iedereen het over had. Maar tot nu toe blijft het stil en de verwachte inkomsten van advertenties blijven uit.

Noodgedwongen heeft Solveig een baantje aangenomen als dienster bij Howdy Burger, een fastfood diner naar Amerikaanse stijl.

Drie maanden geleden had de vijfentwintigjarige verslaggeefster nog succes en kreeg ze duizenden mails met meeslepende roddels. Een ongelukkige vergissing maakte aan dit alles een eind. Had ze aan die fotosessie maar nooit meegedaan!

Lennie Lee is een gisse jongen van de vlakte. Hij is fotograaf en heeft een eigen tijdschrift Glam Magazine. Lennie omgeeft zich met glamourmeiden die door hun botox-lippen nog geen kaarsje kunnen uitblazen, maar wier foto’s nog steeds een flinke oplage verzekeren. Lennie heeft niet alleen dubieuze dames verzameld, maar ook verkeert hij met onduidelijke types die graag mee-eten uit de ruif. Omdat volgens Solveig Berg deze Lennie de sleutel is tot haar comeback, zoekt ze contact met Lennies vriendin Marika Glans.

Intussen heeft Lennie van de invloedrijke ex-crimineel Jacob Adler een speciaal verzoek gekregen. Jacob wordt binnenkort veertig jaar en wil een superfeest geven. Hij wil in elk geval de vijfentwintig beste en chicste vrouwen die Lennie in voorraad heeft. Verder belieft hij eindeloos veel champagne, het fijnste eten, een live band en een kasteel. Of Lennie dat allemaal maar even voor hem wil regelen. Het budget is vijf miljoen kronen (iets minder dan een half miljoen euro’s).

Lennie heeft al snel uitgerekend dat hij het hele feest met wat ritselwerk kan regelen voor anderhalf miljoen en dat hij dus een winst van drie-en-een-half miljoen kronen kan opstrijken. Dat zal me een lekkere klapper worden!

Helaas gaat er van alles mis. Eén van zijn glamourmeisjes verdrinkt, zijn belangrijkste compagnon blijkt ingevroren in een vriezer, maar ook de bemoeienissen van Solveig Berg gooien roet in het eten. De hele club rond Lennie raakt in de stress, want als het feest mislukt zal het met Jacob Adler kwaad kersen eten zijn.

Auteur

Hanna Lindberg (1981) is schrijfster en journaliste in Stockholm. Stockholm Confidential is haar thrillerdebuut.

De roman spitst zich uiteraard toe op het grote feest waarop Adlers verjaardag zal worden gevierd. Alle verhaallijnen lopen daarheen en het behoeft geen betoog dat de lezer zich erin mag verkneukelen dat de verjaarspartij anders zal verlopen dan verwacht.

Het slot is beslist het allersterkste gedeelte van het boek. Er ontvouwt zich een plot met een leuke ontknoping. In de aanloop erheen kost het Lindberg helaas enige moeite om voldoende spanning vast te houden, al zijn er regelmatig aardige verrassingen te beleven. Een beetje adem heeft de lezer echter wel nodig.

Hanna LindbergStockholm Confidential. Vertaald uit het Zweeds (Stockholm Confidentially) door Edith Sybesma. ISBN 978-90-225-8438-5, 352 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Boekerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.