Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!

Gezin, strijd en snowboard beheersen leven van kampioen

Bibian Mentel: Gouden Plak voor optimisme.

‘Gehandicapt? Dat zullen we nog wel eens zien!’ Met dat uitgangspunt en met dat onverwoestbare optimistische karakter reageerde paralympisch kampioen snowboarden Bibian Mentel op iedere suggestie dat ze bepaalde dingen niet zou kunnen omdat ze immers gehandicapt was. Ze mist haar rechteronderbeen door botkanker, werd inmiddels een aantal malen geopereerd aan longkanker en kreeg vervolgens te maken met kanker aan haar hilus. Waar die hilus zat, wat het was en waarvoor die diende… ze had geen flauw idee. Maar ernstig was het wel. Althans dat zeiden de artsen. Vanaf dat moment konden ze niets meer voor haar doen. Ze zou doodgaan.
Maar wie denkt dat Mentel na zo’n mededeling het hoofd in de schoot legt kent deze topsporter niet. Niets doen en berusten bestaan niet voor haar en haar man, coach en beste vriend Edwin. Bibian píkte het niet. Haar zoon Julian was op dat moment 13. Ze wil hem minstens 18 zien worden.

En daar gaan Ed en Bibian weer. Op zoek naar een nieuwe methode die haar zou kunnen genezen. Net zo verbeten als wanneer Bibian op haar snowboard staat, vastbesloten een gouden plak te halen, de beste te zijn, nooit op te geven en anderen te inspireren door haar voorbeeld. Anderen: mede-gehandicapten aan wie ze wil meegeven dat de wereld voor hen openstaat, als ze over de juiste mentaliteit beschikken. Bibian en Ed vonden de MRIdian. Ze kreeg weer uitstel van executie.

Auteur

Bibian Mentel – Spee (1972) werd zesmaal Nederlands kampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. In 2002 werd ze, met prothese, opnieuw Nederlands kampioen snowboardcross. Na het verschijnen van dit boek won ze in 2018 op de Paralympische spelen in Pyongchang opnieuw goud.

In dit boek vertelt Bibian aan verslaggever Lutske Bonsma (een goede inlevende interviewster!) het verhaal van haar leven. En dan vooral vanaf het moment dat de kanker haar besprong als een dief in de nacht, een akelige gewoonte van deze ‘kut-ziekte’.

Operatietafel op en af, snowboard op en af en tussentijds trainen, houden van man Edwin, zoon Julian en Edwins dochters Annabella en Laila. Mentel leidt een druk bestaan. Met het team van de Mentelity Foundation geeft ze lezingen, laat ze zien hoe je anderen kunt inspireren als het leven fysiek tegenzit.

Een hartverwarmend boek van een moedige, hartverwarmende sportvrouw. Ze laat haar leven niet verpesten door de kanker. Ze leeft en ze plukt de dag. Carpe Diem lieten Edwin en zij dan ook op hun polsen tatoeëren. Ze zijn het levend bewijs van mensen die weten hoe dat moet.

Een aangrijpend en optimistisch boek.

Bibian Mentel – Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten! ISBN 978-90-824177-5-3, 159 pagina’s, €19,99. Kortenhoef: Splint Media 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Sport. Bookmark de permalink.