Klaproos

Heroïnemoeder

Dochter van een hoerige verslaafde leidt machteloos leven.

Het zit niet mee als je moeder het van prostitué tot cocaïne- en later heroïneverslaafde schopt en ook je stiefvader na vijf jaar clean ‘weer van de kar valt’. Als je oma, door wie je wordt opgevoed, aan de drank is. Dan kan je misschien nog wel van de basisschool het advies ‘tweetalig gymnasium’ meekrijgen, maar je moet niet opkijken als het leven vervolgens toch knap lastig wordt.

Noor is een jaar of acht als ze bij haar opa en oma komt wonen. De druppel was toen opa Noor van school haalde en ze daar niet was. Hij vond haar thuis zonder eten, terwijl moeder en stiefvader stoned in bed lagen. Wanneer Noor tijdelijk bij haar grootouders gaan wonen, ging mama aan haar psychische problemen werken en (stiefvader) Las aan de financiën. Vlak voordat Noor definitief vertrekt merkt ze dat haar spaarpot is leeggehaald. Moeder zegt dat ze het terugkrijgt.

Maar ook bij opa en oma achtervolgt de verslavingsproblematiek. De kinderbescherming heeft achterdocht omdat oma drinkt, maar hulpverleners worden door opa en Noor zoveel mogelijk weggehouden. De huisarts constateert levercirrose. Noor neemt oma’s dronkenschap voor lief.

De middelbare school wordt een teleurstelling. Noor maakt een vervelende puberteit door. Haar meisjeslichaam verandert ongemakkelijk in een vrouwenlichaam. Uiteindelijk heeft ze een aardige baan als autoverkoopster. Ze is behoorlijk succesvol.

Auteur

Anne-Fleur van der Heiden is in 1987 geboren in Rotterdam. Na het diploma van de Hogere Hotelschool Maastricht behaald te hebben, deed ze in 2013 selectie voor de Schrijversvakschool Amsterdam. Dit is haar romandebuut.

Het lot van haar verslaafde moeder en de terminaal zieke stiefvader Las trekt aan haar. Langzaam wordt ze meegezogen in hun uitzichtloze levens. Na jaren van radiostilte neemt Noor namelijk weer contact op met haar ouders. Het is bijzonder te lezen hoe ze alles in het werk stelt om hen te helpen.

Vlak voor het overlijden van Las rijdt Noor haar moeder en Las voor een laatste keer met kerst naar opa. Oma is dan al jaren dood. Ze stierf na een dronken val van een trap. Las is er slecht aan toe. Ze krijgen hem nauwelijks de auto in. Met veel gedoe laat hij zich in de Mercedes vallen en morst een gulp bier op de bekleding. Alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Ook opa, die beseft dat dit Las’ laatste bezoek aan hem is, gedraagt zich erg toegeeflijk. Zelfs als Las neerploft in zijn lievelingsstoel en daar in slaap valt. Als hij daar maar niet dood gaat! fluistert opa.

Even indrukwekkend is de beschrijving van de laatste keer dat Noor met haar moeder nog eenmaal met vakantie gaan naar Frankrijk. Samen met haar aan allerlei kwalen lijdende verslaafde moeder die nog altijd wel haar mama is.

Een getalenteerd talent schreef een overtuigend, prachtig debuut.

Anne-Fleur van der HeidenKlaproos. ISBN 978-90-468-2288-3, 176 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.