In de vuurlinie

Vechtmachines in actie

Speciale agenten zitten financieel aan de grond. Ze krijgen een lucratieve klus aangeboden.

Nick Stone en zijn maten Rio, Gabe en Jack zijn platzak. Ze zijn dan ook alle vier in voor een nieuwe opdracht die hun een hoop geld kan opleveren en weer wat leven in de brouwerij brengt.

Het hoofd van een geheime eenheid van de CIA, bijnaam ‘De Uil’ heeft Nick ontboden en uitgelegd: ‘Eitje, een soort proefopdracht, een opwarmertje. Een meisje vinden. Ze is jong, heeft misschien een paar kerels bij zich. Zou niet te moeilijk moeten zijn. Breng haar heelhuids naar me toe. Dat is heel belangrijk. Ze zit in het Verenigd Koninkrijk, geen buitenlands gedoe. Kat in ‘t bakkie.’ De opdracht wordt aangenomen.

Nick en z’n makkers Rio, Gabe en Jack zijn veteranen die daarvan ook sporen dragen. Zo heeft Rio een lamme arm en lopen Gabe en Jack beide met een beenprothese. Verder zijn ze 100% fit. En dat mag ook, wel want wat De Uil ‘misschien een paar kerels’ noemt zijn in feite getrainde vechtjassen met wie niet valt te spotten.

De reis gaat richting het meest westelijk puntje van Engeland, Land’s End, waar de ‘kerels’ samen met het bewuste meisje Yulia Zyk uit Wit Rusland bezig zijn met verdachte grondmetingen. Gauw komen ze er achter dat het om Russen gaat. De vier geheim agenten observeren de mannen. Nick neemt een extra risico en dan gaat het mis. Hij wordt gesnapt, gepakt en meegenomen in een busje.

Auteur

Andy McNab (1959), pseudoniem voor Steven Billy Mitchell, vocht als Brits soldaat bij elitetroepen en undercover acties. Hij schreef een serie boeken met Nick Stone in de hoofdrol. Dit is zijn nieuwste boek.

Wanneer Nick vastgebonden door de Russische geheim agenten wordt weggevoerd heeft hij alle reden om het Spaans benauwd te krijgen. Er is immers grote kans dat hij zonder pardon zal worden doodgeschoten. Maar omdat men eerst precies wil weten wie Nicks opdrachtgever  is, wordt de executie uitgesteld. Nick zelf blijft optimistisch. Wat hem nog het meest bezighoudt is het gevoel dat één van zijn vrienden een verrader is.

Er volgt een buitengewoon spannend verloop waarbij de auteur in een centimeter voor centimeter beschrijving de lezer meeneemt in een aaneenschakeling van acties.

Kaasje voor de liefhebber van harde actiescenes.

Andy McNab – In de vuurlinie. Vertaald uit het Engels (Line of Fire) door Fanneke Cnossen. ISBN 978-94-005-0919-1, 312 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.