Eens gegeven

Hoe een meisjesboek Felines leven totaal verandert

Onder een zigeunerjongen zit een echte Breitner verstopt.

Feline woont, met meerdere mensen, anti-kraak in een voormalig hotel. De eigenaar laat het mooie gebouw compleet verslonzen, maar de sfeer onder de bewoners is goed. Feline is taxateur bij een Amsterdamse veiling, een droombaan, ware het niet dat de baas haar als ‘loopjongen’ beschouwt sinds zijn zoon Mathis bij hem werkt. Zoonlief mag ál het interessante werk doen, Feline doet klusjes voor de baas. Op een dag moet Feline in een ver gehucht een heel oud meisjesboek ophalen, dat de baas zijn vrouw op haar verjaardag wil geven. Er dreigt sneeuw, het huis ligt afgelegen, maar Feline gaat. Als ze ver van de bewoonde wereld bij het huis aankomt, is haar telefoon leeg, het is spekglad en het sneeuwt.  Ze wordt verwelkomd door Teun, een Londense bankier, die het huis voor zijn tante moet verkopen. Er slaat een vonk over, Feline vertrouwt hem en er volgt een heerlijke nacht vol liefde, maar wel: een onenightstand. Ze zullen elkaar nooit meer zien. Als vrolijke herinnering geeft Teun haar een schilderijtje mee uit tantes huis, een monstrueus doekje van een zigeunerjongen met een traan op zijn gezicht. Feline besluit de mooie lijst van het schilderijtje af te halen en die voor iets anders te gebruiken. Mathis, die haar die avond bezoekt, neemt het karweitje op zich en ontdekt onder het jongensgezicht een Amsterdams schilderij van Breitner. Als het getest wordt, blijkt het écht te zijn.

Feline voelt zich opgelaten. Teun heeft niet geweten wat hij haar cadeau gaf. Moet ze hem opsporen en hem een deel van de te verwachten opbrengst geven. Ze sust haar geweten. ‘Eens gegeven, blijft gegeven’, luidt het spreekwoord immers? De Breitner wordt voor een half miljoen geveild en van de opbrengst koopt Feline het krakkemikkige hotel en onderneemt actie om het pand geheel te laten restaureren. Maar zó eenvoudig loopt het niet.

Auteur

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam UvA. Ze schreef al twee romans, die beide in Ierland speelden. Dit boek speelt in Amsterdam. De Monchy woont tijdelijk met haar gezin op Bali en heeft aangekondigd dat daar haar volgende boek zal spelen.

Zoals te verwachten viel, komt Teun opnieuw op haar pad. Zijn bank opent een vestiging in Amsterdam en hij vraagt Felines baas om deskundige hulp voor de kunstaankopen van zijn prestigieuze gebouw. Zijn eis is dan wél dat die assistentie van Feline komt. Aanvankelijk is ze zeer verbaasd, haar baas zou een dergelijke verantwoordelijke klus aan Mathis hebben gegeven. Maar tijdens de eerste afspraak met de onbekende opdrachtgever, komt ze tegenover Teun te staan die nog steeds razend verliefd op haar is. En daarmee wordt niet alleen alles duidelijk, maar speelt opnieuw haar geweten op. Als ze Teun alsnog de helft van de opbrengst zou moeten geven, komt ze in grote problemen want de aannemer is al bezig met de grote restauratie. Hoe lost ze dit op? Is ‘eens gegeven’ wel echt  ‘gegeven’?

Opnieuw heeft De Monchy met vaardige pen een heerlijk feelgood- boek geschreven. Echt zo’n boek om van te genieten en lekker bij weg te dromen. Want je weet, als je begint, dat alles goed af zal lopen. Maar de schrijver sleept je als lezer zó mee in de vaart van haar verhaal dat je tóch geboeid blijft lezen.

Een heerlijk boek waarvan je als lezer in een zonnig humeur raakt.

Charlotte de Monchy – Eens gegeven. ISBN 978-90-2258-056-1. 334 pagina’s, €15,-. Amsterdam: Boekerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit. Bookmark de permalink.