IEMAND

Over mensen die een zetje nodig hebben.

Zeventien verhalen over successen behaald in sociale werkbedrijven.

De sociale werkbedrijven bieden ‘beschutte’ werkplekken aan mensen ‘met een vlekje’. Ze streven ernaar de capaciteiten van deze mensen te ontwikkelen en hen aan de slag te helpen. Zij zijn de schakel tussen mens en werk. Zij kunnen werknemers detacheren, al dan niet met een jobcoach. Daar komt echter wel een en ander bij kijken.

Journalist Afke van der Toolen schreef in opdracht van Cedris (zie hieronder) zeventien ‘succesverhalen’ op die gebaseerd zijn op de ervaringen van Frans van der Valk, Hoofd P&O bij Werkse, het Werkbedrijf van de Delft. In juli 2017 las Job Cohen een aantal van deze verhalen voor op Radio 1. Pieter-Frank de Jong zorgde voor fraaie illustraties.

Cedris is de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. De leden van Cedris bieden, in opdracht van rijk en gemeenten en in samenwerking met het bedrijfsleven, werk voor mensen met een beperking. Cedris heeft dit boekje uitgegeven.

Stille mensen, dwarse mensen, sombere mensen. Hoe kun je ze raken? Hoe kom je er achter waar ze goed in zijn? Dat kan gebeuren onder invloed van een positieve collega. Of stom toevallig. Een dwarse dame die terloops opmerkt dat een palm meer licht moet hebben. Zij blijkt groene vingers te hebben en werkt nu bij een tuincentrum.

De verhalen worden sober verteld. Misschien daardoor raken ze je juist. Verplicht leesvoer voor beleidsmakers?

Maar in ieder geval fijn om te lezen voor iedereen met een beetje hart in zijn lijf.

Afke van der Toolen – IEMAND. 39 pagina’s. Utrecht: Cedris 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.