Door de angst heen

OnverschrokkenFiona HigginsOnverschrokken. Vertaald uit het Engels (Fearless) door Linda Broeder, ISBN 978-90-263-38175, 264 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2017.

Groep buitenlanders volgt op Bali een therapie voor hun angsten. De cursus wordt op levensbedreigende wijze verstoord.

Tussen de magische tempels en paradijselijke natuur van Bali hebben drie mannen en drie vrouwen een plek gevonden om een uitweg te vinden voor hun diepgewortelde angsten. Ze komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Twee zijn er uit het nabij gelegen Australië. Ze hebben ingeschreven voor de cursus Overwin je angst die geleid wordt door een gedreven goeroe.

Hun angsten zijn van verschillende aard en ontstonden meestal naar aanleiding van heftige en emotionele gebeurtenissen in het verleden. De dood van een kind, een traumatische kindermishandeling of persoonlijkheidsschade door een echtscheiding. Maar ook existentiële vrees als hoogtevrees of spreken in het openbaar komen langs.

De therapie duurt een week en is buitengewoon afwisselend. Sommige activiteiten zijn contemplatief of sensitief waarbij de cursisten elkaars lichamelijkheid ervaren. Verder staan parasailen en een workshop met slangen op het programma.

Uiteraard wordt aan de levensloop van de zes betrokkenen ruim aandacht besteed zodat de lezer deze ervaringen kan koppelen aan de manier waarop ieder afzonderlijk met het leren omgaan van zijn of haar angsten bezig is.

Daarbij blijkt voortdurend dat de onderlinge interactie en wederzijdse steun op lastige momenten tijdens alle bijeenkomsten, maar ook in de vrije uurtjes van steeds meer belang is. En dat zal zich uitbetalen als het gezelschap op een volslagen onverwacht moment in een heftige levensbedreigende crisis komt te verkeren.

FionaHigginsVan de Australische schrijfster Fiona Higgins verschenen eerder Weg van alles en Pas jij even op? Met deze nieuwste roman put ze duidelijk en met succes uit de vele jaren dat ze op Bali werkte. Het boek maakt een authentieke indruk door de talloze exotische details waarmee ze de plot van haar roman omgeeft. Flora en fauna, religieuze gebruiken, kleding en muziek, alles ademt Bali waarin de westerling zich kan laten onderdompelen.

Met des te meer schrik slaat in deze schitterende entourage het onheil toe. De zes mannen en vrouwen die op zoek zijn naar de bevrijding van hun angsten worden plotsklaps zodanig voor beproevingen gesteld dat hun levens in een stroomversnelling raken.

Terwijl in het eerste gedeelte de psychologie centraal staat is in de tweede helft meer de sfeer van een thriller voelbaar. Het is immers allerminst zeker wat het leven brengt wanneer men onder ernstige druk staat.

Persoonlijkheidsontplooiing, Balinese natuur en cultuur en tenslotte een flinke dosis spanning maken dit boek aantrekkelijk.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.