Bloedige afrekening in de Iraakse zandbak

OvermachtMatthew BetleyOvermacht. Vertaald uit het Engels (Overwatch) door Bas Boerema. ISBN 978-90-452-0810-7, 317 pagina’s, € 17,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Er is een complot ontdekt om in Irak een vreselijke oorlog te ontketenen.

Logan West zit al vier jaar werkeloos thuis. Hij treurt nog steeds om zijn strijdmakkers die bij een verraderlijke hinderlaag in Irak het leven lieten en wil eigenlijk niets liever dan zich wreken.

Dan wordt zijn vrouw Sarah slachtoffer van een voor hem bedoelde aanslag. Terroristen zijn uit op een Iraakse vlag die is buitgemaakt en werd meegenomen naar de VS. Maar Logan heeft die vlag helemaal niet, hij blijkt in bezit van zijn strijdmakker Mike Benson. De terroristen gaan vervolgens af op die tot op het bot getrainde marinier.

In deze oorlogsroman heeft men beslist niet te maken met doetjes. Direct al bij de eerste aanslag weet echtgenote Sarah een voor dit soort gelegenheden klaarstaand zwaar kaliber geweer uit de klerenkast te toveren. Ze heeft van haar man geleerd hoe te handelen als een horde schietgraag tuig je huis bestormt. Zonder pardon paft ze twee overvallers aan flinters.

De manier waarop commando Benson afrekent met zijn overvallers gaat nog wat tandjes hoger. Maar de geheimzinnige vlag raakt hij kwijt. Het ding moet worden gevonden. Het duurt daarna niet lang of zowel West als Benson krijgen een speciale opdracht. Op de vlag staat namelijk een code die leidt naar in Irak verborgen geheime wapens.

MichaelBetleyMatthew Betley heeft tien jaar ervaring als marinier en scherpschutter in het Midden Oosten. Inmiddels blijkt hij een begenadigd en deskundig schrijver van oorlogsromans.

In dit boek wordt de lezer een boeiende variatie aan gevechtslocaties geboden. Het verhaal begint in 2004 bij de bestorming van een Iraakse compound, waarbij door verraad veel Amerikanen sneuvelen. Hun commandant Logan West wordt uit actieve dienst ontheven.

In 2008 brengt de zoektocht naar de vlag met de geheime code hem en andere strijdmakkers terug in de ring. Eerst verplaatst de strijd zich naar een drugskartel in Mexico, maar spoedig volgt er een bijna onafgebroken serie gevechtshandelingen in Irak om geheime wapens veilig te stellen.

De lezer kan zich verheugen op een afrekening met gefrustreerde Amerikaanse verraders en gelukszoekers en zal er niet van opkijken als gerechtigheid de afloop bepaalt.

Voor liefhebbers van genadeloze gevechtshandelingen met als inzet trouw tot in de dood een buitengewoon aan te bevelen oorlogsthriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Oorlog. Bookmark de permalink.