Jacht op het grote geld

EchtevriendenFons Dellen – Echte vrienden. ISBN 978-90-445-3399-6, 222 pagina’s, € 10,99. Amsterdam: De Geus 2016.

Na tientallen jaren worden oude vriendschappen en littekens uit het verleden ingezet om het hoofd boven water te houden.

Tom, Bonno, Marva en Richard, samen vormden ze ooit de Zwolse punkband SCHMUCKS44, vele jaren geleden. Nu heeft Tom een muziekprogramma bij de omroep, maar het loopt niet goed en hij wordt geschorst. Bonno runt al jaar en dag een bouwbedrijf in Zwolle. Marva zit in Frankrijk en werkt bij een zieltogend fotobedrijf. En Richard is een rommelaar, een hosselaar die in Duitsland wordt opgepakt en jaren moet opknappen voor drugssmokkel.

Richard heeft een broer Rick, deze is terminaal. Richard krijgt geen toestemming van de Duitse justitie zijn broer nog eenmaal te zien en afscheid te nemen. Maar Rick wil wel afscheid nemen van zijn jongere broertje want hij heeft nog een cadeautje. Heel veel geld dat ergens ligt. Richard begrijpt na een laatste telefoongesprek vanuit de bak dat die grote som niet veilig is en hij schakelt z’n oude vrienden Tom en Bonno in om het kapitaal ergens onder te brengen. De vroegere twee bandleden reizen naar de gevangenis in Kassel en nemen de opdracht in ontvangst. Natuurlijk zullen ze er zelf financieel ook wijzer van worden. Vriendendiensten hoeven immers niet gratis te worden verricht.

Jammer en lastig blijkt het wel dat Richard zich in de gevangenis verlult heeft bij een celgenoot. Die gaat ook wat verder gaat neuzen naar het geheim van Rick en Richard en schakelt zíjn vriendenkring in.

Zo zijn er wel erg veel vrienden die elkaar en zich zelf een dienst willen bewijzen. En dan komt er natuurlijk nog bij dat aan het geld een  luchtje hangt. Het gaat vanzelfsprekend niet om een soort Zilvervloot-spaarrekening voor de kleinkinderen. Al blijkt er plotseling een kleinkind met ook een luchtje op te duiken. Marva, de ex-bassist van de vroegere punkband heeft het er in dit opzicht zwaar mee.

FonsDellenFons Dellen was mede initiatiefnemer van de Nederpopshow van de VPRO. Hij is goed thuis in het wereldje van de popmuziek en weet daarmee in dit debuut de oude knarren van weleer smakelijk en meeslepend neer te zetten in hun laatste lost weekend.

In hun jacht op een onbezorgde oude dag worden rekeningen vereffend, maskers afgerukt, komt de waarheid boven tafel en blijkt dat de tijd van SCHMUCKS44 voorbij is.

Een plezierig geschreven verhaal over een fictief slotakkoord van een punkband. Erg aanbevolen voor vriend en vijand van seks, drugs & rock an’roll.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.