Martelmoorden in bergdorpje

MelkbloedClara Weiss – Melkbloed. Vertaald uit het Duits (Milchsblut) door Roelof Posthuma. ISBN  978-90-263-3517-4, 415 Pagina’s, € 22,50. Amsterdam: AMBO | Anthos 2016.

Dorp raakt ingesneeuwd, politie en hulpdiensten zijn onbereikbaar, maar een geheimzinnige moordenaar weet van geen ophouden.

Elvira woont met haar man, vader en jongste zoon op een boerenhoeve in een gehucht in de bergen. Haar vader is oud en kwakkelt met z’n gezondheid, haar man is na een langdurige scheiding weer bij haar komen wonen. Hij heeft een medische achtergrond en probeert in de buurt een tehuis voor demente bejaarden op te richten. Haar volwassen jongste zoon en zijzelf houden de boerderij draaiende. De hoeve heeft accommodatie voor vakantiegasten. Het loopt tegen de winter en er is nog maar één toerist. In het gehucht staan maar enkele andere huizen en één kroeg. Alle inwoners zijn zo’n beetje familie van elkaar of met elkaar verzwagerd.

Wanneer de eerste sneeuw valt, ontdekt Elvira het eerste lijk. Haar buurman blijkt op middeleeuwse wijze te zijn gemarteld en vermoord. De politie is er snel bij en alle dorpelingen worden verhoord. Het onderzoek levert niets op. De volgende dag ontdekt Elvira nog twee moordgevallen. Twee vrouwen zijn onthoofd. Opnieuw volgt vruchteloos politieonderzoek.

Die nacht valt een gigantisch pak sneeuw. Er worden meer lijken gevonden, maar het dorp is ingesneeuwd en onbereikbaar. De elektra is uitgevallen en de telefoon werkt niet meer. De politie is niet bereikbaar. De angst onder de overlevenden is groot.

ClaraWeissClara Weiss (1976) studeerde literatuurwetenschap. Ze woont in München. Dit boek is haar debuut en werd in Duitsland met enthousiasme ontvangen. Zij heeft daarmee een sterke psychologische thriller neergezet.

In het piepkleine bergdorpje waar iedereen elkaar al generaties lang kent, kan een meedogenloze moordenaar kennelijk ongestoord zijn fatale werk doen. De enige personen van buiten zijn een sensatiebeluste en nieuwsgierige pastoor die regelmatig langskomt en die ene toerist die een vakantiekamer op de boerderij van Elvira heeft gehuurd.

De situatie wordt langzamerhand zo beklemmend dat de lezer zich kan afvragen of het hele dorp wellicht op een dodenlijst staat. Is de moordenaar iemand uit hun midden of komt hij toch van buiten en verschuilt hij of zij zich op een geheime plek?

Elvira’s beste vriendin, die een paar huizen verder woont, verdwijnt vervolgens op raadselachtige wijze. En ook haar trouwe hond raakt spoorloos. Het wordt helemaal spannend als één van de dorpelingen die in het ziekenhuis in het dal wordt verpleegd ook op afschuwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Wat gebeurt er allemaal?

Stukje bij beetje, met aan het slot een bloedstollende eindspurt, worden de lezers naar de opmerkelijke ontknoping van het raadsel gejaagd. Deze thriller combineert de stille suspense van een ingesneeuwd bergdorp met een verbluffende plot vol spectaculaire actie.

Zeer aanbevolen!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.