De controle kwijt

EasyStreetBart Chabot – Easy Street. ISBN 978-90-234-9841-4, 240 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2016.

Wanneer het leven loslaat, houd je angst over.

Het gezinnetje van John, Linda en hun zoontje Tommy van twaalf is voor het derde jaar op vakantie in Noorwegen. Ze zijn bevriend geraakt met het oudere echtpaar Lars en Torhild Gunnar en hun zoon Harald. De sfeer is dit keer heel anders, want Lars is ernstig ziek en heeft nog maar kort te leven. Wanneer ze afscheid nemen geeft een stervende Lars aan John een ernstige waarschuwing mee goed voor Linda te zorgen en op haar te letten.

Eenmaal thuis blijkt John er een geheime vriendin op na te houden en verbreekt Linda onmiddellijk de relatie. John moet binnen een kwartier z’n spullen pakken en vertrekken. Linda probeert zo goed en zo kwaad mogelijk met haar zoontje het leven op de rails te houden. Ze heeft een aardige baan in een lunchroom en zorgzame buren als ook een fantastisch tel vriendinnen dat altijd klaar staat om Tommy op te vangen als ze moet werken. Indien nodig kan Tommy daar ook altijd blijven slapen.

John komt het huis niet meer in. Hij ontvangt zijn zoontje enkele weekenden, maar die bezoekjes zijn geen groot succes. Het duurt niet lang of Linda begint een nieuwe relatie met Robert. Ze heeft hem via een collega leren kennen.

Linda heeft af en toe merkwaardige en onrustig makende ervaringen. Ze voelt zich herhaaldelijk bespied door onbekenden, in huis raken voorwerpen zomaar zoek, een collega lokt haar met een vreemd verhaal naar een kerkhof en wanneer ze met Robert aan het strand is, beleeft ze vreemde gewaarwordingen. Haar vriendinnen waarschuwen voor haar nieuwe vriend en vragen nadrukkelijk of het wel goed met haar gaat. Moet ze de relatie met Robert verbreken?

BartChabotBart Chabot (1954), de biograaf van Herman Brood, is dichter, schrijver en artiest. In 2013 debuteerde hij met de roman Triggerhappy. Met deze thriller weet hij met een bijzondere combinatie van magie en luchtigheid de lezer mee te slepen in een duister verhaal over een afbrokkelend leven.

Linda lijkt steeds minder greep op haar omgeving te krijgen. Ondertussen is hun Noorse vriend Lars is overleden. Het lijkt een goed idee om er eens helemaal tussen uit te breken en naar Noorwegen te gaan voor een korte vakantie. Dan kan ze tenminste Torhild en Harald condoleren en op het graf van Lars bloemen leggen. Ze neemt Tommy mee.

Vlotte slaaprover tot de laatste bladzijde.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.