Amsterdamse wethouder weggepest

EenheldinonzetijdBert Bakker – Een held in onze tijd. ISBN 978-94-922-4114-6, 139 pagina’s, € 17,95. Utrecht: Magonia 2016.

Ex-wethouder kijkt terug op zijn tijd in het gemeentebestuur.

Maarten Hecht was ooit een succesvol wethouder in Amsterdam. Hij was zeer ambitieus en werkte keihard. Door tegenwerking van topambtenaren en doordat hij zwaar overwerkt was, moest hij aftreden. Hij vertrok naar Portugal en werd wijnboer. Zijn aftocht werd geregeld door zijn voormalige secretaresse Lucy Munt en zijn vriend Gert Swaab. Lucy belt hem op met de mededeling dat Gert was neergeschoten. Daarna was hij uit het ziekenhuis verdwenen. Maarten gaat onmiddellijk naar Amsterdam om met Lucy zijn vriend op te sporen.

BertBakkerBert Bakker (1949) schrijft verhalen, essays, novellen en romans, hij is gepromoveerd in de sociale wetenschappen en woont afwisselend in Amsterdam en Zuid-Frankrijk.

Eerst gaat Maarten in het ziekenhuis op onderzoek. Gert is verdwenen en alle sporen zijn gewist. Er zijn geen dossiers en de camerabeelden zijn verwijderd. Niemand weet iets. Met Lucy en zijn oude vriend Aäron van der Poel gaan ze naar Gerts woning. Zijn huis is in de verkoop. Ze vinden er belangrijke informatie en nemen die mee. De zoektocht loopt zeer voorspoedig, hoewel ze een keer worden beschoten met een Kalasjnikov. Het slot, waarin ook de Russische mafia een rol speelt, bevat extreem veel geweld.

Een andere uitgebreide verhaallijn gaat over de tijd dat Maarten Hecht wethouder was. We krijgen een goed inzicht in de gang van zaken op het stadhuis. Machtspelletjes, baantjesjagerij en allerlei tegenstrijdige belangen, een echte slangenkuil. De moeizame omgang met de gemeentesecretaris en enkele topambtenaren, de manier waarop hij afgeserveerd wordt is keihard en onverdiend. Op den duur laat iedereen hem vallen, zelfs zijn eigen fractie. De aandacht voor de gemeentepolitiek gaat wel ten koste van het spannende verhaal.

Een ander belangrijk onderwerp betreft de Joden in Amsterdam. De hoofdpersoon Maarten stamt af van Portugese Joden. Zij blijken heel anders te zijn dan de Joden die later uit bijvoorbeeld Polen zijn gekomen. Aäron is een Poolse Jood. Pijnlijk is het verhaal over de vader van Maarten. Hij heeft de oorlog overleefd. Beschamend is te lezen dat hij met de grootste moeite weer zijn eigen huis moet kopen.

Bert Bakker schreef een goed boek dat prettig leest en waarin veel gebeurt, maar waarin ook veel informatie staat. Het verhaal over de Amsterdamse Joden zou uitgewerkt een boeiend boek waard kunnen zijn. Dat geldt ook voor het onderwerp gemeentepolitiek, waarover nog veel meer te vertellen is. Al die zijpaden gaan ten koste van het spannende gedeelte, de speurtocht naar Gert Swaab. Zonder al die andere onderwerpen en met minder toevalligheden en onwaarschijnlijkheden zou het boek als thriller veel spannender kunnen zijn.

Onthullend en spannend boek over Amsterdam.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.