Voor de ware voetballiefhebber

voetbalmemoriesscheurkalender2017Cees van Nijnatten (redactie) en Rob van Vuure (teksten) – Voetbalmemories scheurkalender 2017. ISBN 978-90-6297-050-2, 740 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: De Kring.

Selectie uit voetbalplaatjes en voetbalkrantenknipsels vanaf 1907.

Voetjebal is nog steeds de populairste vaderlandse sport. Het verdeelt ons land regelmatig tussen 010 en 020, maar ook tussen Arnhem en Nijmegen, tussen Deventer en Twente en zelfs binnen bijvoorbeeld Rotterdam tussen Feyenoorders en Spartanen. Het zorgt voor nostalgie in bijvoorbeeld Haarlem dat nog steeds treurt om de teloorgang van de ooit zo populaire roodbroeken. En in verschillende gemeenten worden eigenlijk onverantwoorde beslissingen genomen als er weer belastinggeld in zieltogende clubs wordt gestoken, vaak afgedwongen door een fanatieke groep supporters.

Als het Nederlands elftal successen boekt wordt de verdeelde bevolking plotseling vereend, tooit zich met Oranje en versiert de straten. En het voetballen is vaak gespreksstof in de kroeg, op het werk of in de huiskamer.

Velen van ons herinneren zich mooie voetbalmomenten, spaarden voetbalplaatjes of cocacola-mannetjes. Voor hen is deze unieke scheurkalender gemaakt.

ceesvannijnattenCees van Nijnatten is voormalig directeur van WPG Tijdschriften. Hij is eigenaar van een unieke collectie oude voetbalplaatjes en een groot voetbalknipselarchief. Hij beheert de site http://www.voetballegends.nl/ en de Facebook-pagina voetballegends. Rob van Vuure was hoofdredacteur van onder meer Libelle en Playboy. Als bladendokter werd hij geraadpleegd wanneer een tijdschrift in moeilijkheden raakte. Deze scheurkalender bevat verder bijdragen van Jan Mulder, Youp van ’t Hek, Kees Jansma, Jack van Gelder, Frits Spits, Frits Barend, Freek de Jonge, Theo Maassen, Henk Spaan en Mart Smeets.

Elke dag een voetbalverrassing. Tot 1 januari kunnen we genieten van het cover met de onvergetelijke Abe Lenstra in het mooie shirt van Herenveen. Na die voorpret begint het op 1 januari met het onttrekken aan de vergetelheid van de Rotterdamse eliteclub VOC. Een willekeurige robvanvuuregreep: Ik zie op 17 januari een plaatje van Ajax-speler Piet van Reenen. Op 7 juni zien we besnorde en legendarische Spartaan Bok de Korver. Op 19 juli lezen we dat Feyenoord ooit begon als Celeritas. Op 11 september staat de kampioensfoto van Ge Ahead in 1922. Op 9 oktober een spelfoto uit het prachtige Miss Blanche album (Mijn oom had dit; AK) van Doetichem-Eole op 9 oktober 1932. Op 31 oktober een mooie cartoon van Willy van der Kuylen en op 17 december, echt waar, de one and only Jayne Mansfield in 1957 op bezoek bij Sparta-DOS (1-7).

Op de achterkant van de blaadjes staat informatie over bijvoorbeeld Kick Wilstra, Jan Klaassens, Fred Bischot, ‘het verzwegen Oranje uit 1943’, Addy Brouwers, Jan Boskamp en Henk Groot.

Veel helden van weleer, veel aha-erlebnisse en veel leerzame en leuke informatie voor de jonge generatie.

Kortom, veel genieten van een rijke voetbalhistorie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Voetbal. Bookmark de permalink.