Lijk in een zak en nog meer trubbels

degalerijflatFrancesco Recami – De galerijflat. Vertaald uit het Italiaans (La casa di ringhiera) door Rianne Aarts. ISBN 978-90-76270-920, 198 pagina’s, € 18,90. Amsterdam: Serena Libri  2016.

Moord, mishandeling, vandalisme en vrijheidsberoving teisteren Milanese appartementen.

Het begint zo schattig. Een paar middagen per week past opa Amadeo Consonni op zijn kleinzoon Enrico. Hij gaat altijd met de kleine naar de speeltuin. Er lijkt niets aan de hand. Een paar appartementen verder woont Claudio. Hij is vaak dronken en slaat zijn vrouw. Hun twee kinderen vinden het vreselijk.

De oude meneer De Angelis rijdt nog steeds rond in een oude Opel. Hij heeft een privéparkeerplaats op de binnenplaats van de flats. Een nieuw stel dat naast meneer Consonni is komen wonen zet er soms hun busje neer. Dat is volstrekt tegen de regels en meneer De Angelis wint zich er vreselijk over op als het ding weer eens op zijn plek staat. De twee nieuwe huurders zijn dertigers en leven luidruchtig. Daar moet meneer Consonni aan wennen. Wel gaat Erika erg sexy gekleed en dat is natuurlijk aardig om naar te kijken als ze de galerij opstapt.

francescorecamiFrancesco Recami (1956) schreef berggidsen en jongensboeken en de laatste twintig jaar ook romans. Dit boek beleeft in Italië momenteel de zeventiende druk.

Grootvader Amadeo Consonni heeft een liefhebberij. Hij verzamelt alles over moordzaken wat hij erover kan vinden om zijn eigen conclusies te kunnen trekken. De moord op een zekere Rebaudengo is groot nieuws. De kranten noemen het de ‘sfinx-moord’. Het lichaam was namelijk opgezet in de houding van een sfinx gevonden. Een stok door de keel om zijn hoofd rechtop te houden en de ledematen vastgebonden met ijzerdraad. De politie staat voor een raadsel. Consonni is geïnteresseerd en onderzoekt de zaak consciëntieus in de hoop de politie een stap voor te zijn.

Terzelfder tijd  wordt Claudio vermist. Waar zou de dronkenlap uithangen? Zijn vrouw is radeloos. De twee kinderen reageren schichtig.

De nieuwe buren krijgen knetterende ruzie. Erica loopt een dodelijke klap op. Haar partner propt in paniek het lichaam in een grote cementzak. Op een rustig moment wil hij het zaakje met zijn busje ergens dumpen. Op dat moment merkt meneer De Angelis dat het voertuig weer eens op zijn parkeerplaats staat. Woedend prikt hij de banden lek.

Een bezoek van Consonni aan de plaats delict van de moord op Rebaudengo is de politie opgevallen. Zij komen hem een bezoekje brengen, maar hij is niet thuis. Vreemd genoeg staat de voordeur open. De agenten gaan de flat binnen en vinden tot hun verrassing uitgebreide documentatie over de sfinx-moord. Hun verdenking jegens de amateur-detective groeit. Omdat behalve Claudio ook meneer Consonni wordt vermist is er voor de politie genoeg te doen.

Deze schitterend verzorgde thriller garandeert dat de lezer voortdurend verbaasd komt te staan.

Italiaans pareltje van sociale suspense.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.