Ziekenhuis misbruikt hersendoden

Rdonorobin CookDonor. Vertaald uit het Engels (Host) door Anda Witsenburg. ISBN 978-94-005-0753-1, 348 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Medisch student ontdekt dat patiënten onnodig in coma raken.

Carl, de vriend van medisch studente Lynn Pierce, wordt voor een simpele knieoperatie onder volledige narcose gebracht. Tot haar grote schrik raakt hij in coma en lijkt hersendood. Hoe is dit mogelijk? Ze doet er alles aan om er achter te komen wat er precies is gebeurd. Daarbij wordt ze nauw bijgestaan door haar studiemaatje Michael. Hij is ook vierdejaars student.

Beiden schromen niet clandestien voor studenten verboden afdelingen van het ziekenhuis te bezoeken en dossiers te raadplegen waar ze normaliter geen inzage in hebben. Deze spannende tocht tot in de macabere krochten van de kelders van het hospitaal leveren steeds meer verdachte zaken op. Carl blijkt namelijk niet de enige patiënt die na een eenvoudige operatie in comateuze toestand raakt. Bovendien is tot hun verbazing de beveiliging van de computer gestuurde narcosemachines in handen van twee gewetenloze Russische beveiligers. Het zijn allebei Tsjetsjeense vechtjassen die rechtstreeks onder bevel van de dictatoriale  directie van het ziekenhuis staan.

robincookRobin Cook introduceerde in 1983 met zijn debuut Coma de medische thriller. En ook in dit  nieuwste boek weet hij medische feiten en fantasie op overtuigende wijze met elkaar te verbinden. Hij laat zijn hoofdpersoon Lynn Pierce gebruik maken van de rivaliteit tussen de verschillende afdelingen van een ziekenhuis om misstanden aan het licht te brengen en vreselijke misdaden aan de kaak te stellen.

De leiding van het ziekenhuis in Charleston, waar de roman zich afspeelt, schroomt niet medewerkers door de getrainde Russische vechtmachines te laten intimideren, plat te spuiten of af te maken. Dit alles om aan de farmaceutische industrie grote sommen geld te verdienen door hen te laten experimenteren met comapatiënten.

Lynn, die de onderste steen boven wil hebben wat betreft de mislukte operatie van haar vriend, speelt het steeds weer klaar door het oog van de naald te kruipen en bij haar gedurfde naspeuringen uit hachelijke situaties te ontsnappen. Maar de directie en een aantal corrupte artsen zitten de studente werkelijk op de hielen. Door tussenkomst van haar zeer fors gebouwde medische maatje Michael ontsnapt ze zelfs aan de Russische huurmoordenaars.

Uiteindelijk ontdekken beiden een groot laboratorium waar de vegetatieve patiënten worden misbruikt om uit hun lichaamsvloeistoffen nieuwe medicijnen te ontwikkelen. In een spannende eindspurt waarin foute artsen er bijna in slagen de twee studenten ook in coma te brengen volgt uiteindelijk de opluchting van een spectaculaire ontknoping.

Bijzonder geschikt voor lezers die houden van hospitaal-horror.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.