Nieuwe Emelie Schepp

narcoticaEmelie ScheppNarcotica. Vertaald uit het Zweeds (Vita Spär) door Corry van Bree. ISBN 978-90-261-4056-3, 320 pagina’s, € 16,99. Utrecht: De Fontein 2016.

Officier van Justitie Jana Berzelius gaat verder met de onderzoekingen naar haar verleden.

Zoals al verwacht werd heeft Emelie Schepp een vervolg geschreven op Memento. Narcotica is afzonderlijk te lezen, hoewel het prettiger is als je het vorige deel kent. We hebben te maken met dezelfde hoofdpersoon en hetzelfde politieteam. Ook in deze thriller zijn twee verhaallijnen die uiteindelijk samenvallen. Jana zoekt verder naar haar verleden. Ze is op zoek naar Danilo, de jongen met wie ze opgroeide en die nu een gevaarlijke crimineel is. Het politieteam onderzoekt een zaak van meisjes die als bolletjesslikters worden gebruikt.

EmelieScheppDe Zweedse thrillerschrijfster Emelie Schepp (1979) doet het bijzonder goed. Haar eerste boek werd in vele landen uitgebracht. Dit is het tweede deel van de Jana Berzelius-serie en deel drie staat op stapel voor 2017.

Ook nu is de officier van justitie Jana Berzelius meer bezig met haar eigen speurtocht dan met lopende politiezaken, heel vaak is ze afwezig. Van echte samenwerking is geen sprake. Wonderlijk dat dit gepikt wordt. Met haar moeder heeft ze een goede relatie, maar haar vader vermijdt haar. Een groot deel van haar speurwerk richt zich op haar vader en haar adoptie. Jana toont zich weer als een keiharde vrouw die nergens voor terugdeinst, ze is een echte vechtmachine. Haar vechtpartijen op leven en dood vormen het spannendste deel van deze thriller.

In de vorige thriller was de sfeer binnen het poltitieteam weinig collegiaal. Hier is echter sprake van collega’s die goed met elkaar samenwerken. Opvallend is wel het aantal politiemensen. Het gaat zeker om twaalf personages. Dit maakt het boek behoorlijk gecompliceerd. Veel aandacht wordt ook dit keer besteed aan het privéleven van de personen. Mia Bollander is weer de jaloerse maar eveneens uitgekookte politievrouw. Ze blijft nog even bij een minnaar omdat ze denkt dat ze een kostbaar kerstgeschenk krijgt. De relaties van de politiemannen kennen allemaal een crisis.

Vooral de verhaallijn van de politiemensen verloopt nogal traag. Pas aan het eind komt er volop actie. De grootste spanning beleef je met Jana. Met haar verleden is ze aan het eind van het boek klaar, misschien kan ze zich in het vervolgdeel wat meer met haar collega’s gaan bemoeien.

Hoewel de thriller iets te dik is door de vele privé zijpaden is het een lekkere Zweedse politieroman en een geslaagd vervolg op Memento.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.