Moord en kidnapping op IJsland

onlandArnaldur Indriðason – Onland. Vertaald uit het IJslands (Kamp Knox) door Adriaan Faber. ISBN 978-90-214-0185-0, 256 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2016.

Onderzoeken naar een moeraslijk en naar een lang geleden verdwenen meisje leidt naar betrokkenheid van een Amerikaanse legerbasis.

Het is 1971. Een vrouw die aan psoriasis lijdt, neemt een heilzaam modderbad in een afgelegen poel. Tot haar schrik blijkt een lijk haar daar gezelschap te houden. Als het lichaam in het mortuarium van het Rijksziekenhuis in Reykjavik wordt onderzocht vindt men vele tientallen botbreuken. Het slachtoffer moet van grote hoogte plat op harde grond te pletter zijn geslagen. Waar kan een dergelijk ongeluk op IJsland plaatsvinden? En wat is de identiteit van de ongelukkige?

De gedachte gaat al snel uit naar de grote hangar op de Amerikaanse vliegbasis waar in de nok van het dak op tientallen meters hoogte werkzaamheden worden uitgevoerd. De IJslandse politie heeft echter geen bevoegdheid daar onderzoek te doen.

Arnaldur IndridasonDe IJslandse auteur Arnaldur Indriðason (1961) publiceerde in 1997 zijn eerste boek Maandagskinderen. Zijn roman Doodskap was de Vrij Nederland-Thriller van het Jaar 2011.

De meeste romans draaien om Marion Briem en Erlendur Sveinsson. Ook in deze politiethriller spelen zij de hoofdrol.

Twee raadsels vragen om een oplossing. Niet alleen is er deze mysterieuze moord op de man die van grote hoogte op de betonnen vloer van de hangar lijkt te zijn gevallen, maar ook wordt Sveinsson gefascineerd door een cold case. Begin jaren vijftig verdween het zestienjarige meisje Dagbjört. Het gebeurde op een ochtend op weg naar school. De route liep langs een inmiddels gesloopte krottenwijk die in kwade reuk stond. Geruchten gingen dat ze daar wellicht een vriendje had. Erlender gaat een kwart eeuw na dato op onderzoek en spoort allerlei getuigen op die na zoveel jaar hun mond wél willen opendoen. Zo komen verschillende verdachten in beeld.

Tegelijkertijd weten zowel hij als Briem door bluf en durf door te dringen op de Amerikaanse basis en doen daar onverwachte ontdekkingen. Ook het onderzoek naar de verdwenen Dagbjört leidt naar connecties met deze basis. De gemeenschappelijke noemer van al het speurwerk blijkt de zwarte handel in Amerikaanse contrabande die op IJsland moeilijk verkrijgbaar is.

De auteur brengt in deze thriller op briljante wijze twee ogenschijnlijk zeer verschillende politiezaken samen tot een goed einde brengt. Hij blijkt in staat de lezer te omgeven met de sfeervolle onwezenlijkheid van een ver, koud en winderig oord. Het gedegen politieonderzoek wordt met spannend realisme beschreven.

IJslands moordavontuur dat vijf sterren waard is.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.