Nieuwe Boskamp-bestseller

boskampAndré van Kats – Boskamp. Leven met Feyenoord. ISBN 978-90-488-3349-8, 270 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Voetbal Inside 2016.

Openhartig portret van een kleurrijke oud-voetballer en trainer, thans voetbalanalist.

Rotterdammer Jan (Johan in België) Boskamp (1948) was een goede middenvelder, die bij het succesrijke Feyenoord van de jaren 70 uit de vorige eeuw, nooit een vaste plaats kom veroveren, omdat het trio Wim Jansen, Franz Hasil en Willem van Hangem nog beter was. Omdat hij mocht invallen tijdens de legendarische wedstrijden tegen het Argentijnse Estudiantes mocht hij in 1970 de wereldbeker in handen houden. Ook in de UEFA Cup finale tegen Tottenham Hotspurs in 1974 mocht hij invallen. Kort daarna vertrok bij Feyenoord na een conflict met coach Wiel Coerver. In 1978 maakte hij deel uit van de Oranjeselectie voor het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië en speelde in dat jaar twee interlandwedstrijden.

Bij het Belgische RWDM werd hij de eerste buitenlander die in 1975 de Gouden Schoen voor de beste speler van de Belgische voetbalcompetitie in ontvangst mocht nemen. Boskamp werd later trainer, maar beschikte niet over de juiste papieren om zijn vak in Nederland uit te oefenen. In België had hij veel succes. Zo won hij met Anderlecht drie landstitels op een rij. Tegenwoordig is hij voetbalanalist bij onder meer de Vlaamse VRT en vaste gast in het Nederlandse televisieprogramma Voetbal Inside.

andrevankatsDrie jaar geleden verscheen al een biografie van de vrolijke knuffelbeer en het is de vraag of dit portret veel toevoegt. Nu denk ik dat de doelgroep nooit genoeg van dit soort verhalen krijgt en daar zal André van Kats (1984), werkzaam bij Feyenoord Media en schrijver voor het Feyenoord Magazine, Hard Gras en Sportweek wel op hebben gegokt. Achteraf geen gekke gok, want het boek stond een aantal weken in de Top 60 van bestverkochte boeken.

Op het omslag van dit boek staat dat de auteur een jaar lang (het seizoen 2015-2016) door de ogen van Jan Boskamp heeft gevolgd, een gedenkwaardig seizoen met hoge pieken en diepe dalen dat eindigt met de winst van de KNVB-beker. Tevens is het een inkijk in het bijzondere bestaan van Jan Boskamp, met aandacht voor zijn privéleven, zijn carrière als speler en trainer en zijn periode na het voetbal.

Dit is geen overdreven aanprijzing, want het klopt allemaal. Voor in het boek staat een citaat van oer-Feyenoorder Fred Blankemeijer (1926-2010), ‘Ome Fred’, die in een grijs verleden de jeugdvoetballer Boskamp naar de club haalde (vlak voordat hij een testwedstrijd zou spelen bij Sparta): Een leven met Feyenoord is een mooi leven. Dit citaat kenmerkt inderdaad Johan Boskamp.

We maken kennis met de fascinatie van Boskamp voor de Tweede Wereldoorlog, zijn ‘vaste maaltijd’ voor thuiswedstrijden van Feyenoord bij Bennie Beer, zijn voorliefde voor appeltaart, de helden uit zijn jeugd Cor van der Gijp, Coen Moulijn (met wie hij later nog samen mocht spelen) en Pauke Meijers, zijn vriendschap met Wim Jansen en Rinus Steenbergen, de ‘ziekte’ van Jean-Paul Boëtius, zijn tv-optredens, zijn voedselpatroon, zijn overleden vrouw Jenny, kinderen en kleinkinderen en nog veel meer. Het toont vooral de supporter van Feyenoord, die Boskamp altijd is geweest en gebleven. Hij steekt zijn kritiek op het vertoonde spel niet onder stoelen en banken, maar kan het niet hebben als een ander iets negatiefs over zijn kluppie zegt.

En toch had hij ooit bijna voor 020 gespeeld. Johan Cruijff had er zich persoonlijk hard voor gemaakt. In dit boel lezen we waarom dat niet gebeurde. Desalniettemin noemde hij de ijsbal die zijn vriend Wim Jansen op zijn oog kreeg nadat hij in Amsterdam belandde volkomen verdiend. Hij is niet tevreden, maar wel blij als Feyenoord aan het eind van het seizoen de beker wint. Het boek sluit daarmee af: Allee, dan pakken we die titel volgend jaar maar. We moeten het ook niet te gek maken natuurlijk.

Een vrij vrolijk boek met veel voetbalhumor. Een must voor alle Feyenoorders.

Op woensdag 29 september 2016 werd ook aandacht aan dit boek besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Voetbal. Bookmark de permalink.