Lesbisch horrorscenario

mangelvrouwMarion van de CoolwijkMangelvrouw. ISBN 978-90-452-1017-9, 316 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter 2016

Mix van teleurstelling in het huwelijk, een lesbische verhouding en achtervolging door jeugdzondes.

Bette zit in de prostitutie. Voordat ze werkelijk aan lager wal geraakt leert ze Lucas van Maanen kennen. Lucas is een welgesteld en succesvol zakenman. Alle geluk lijkt Bette haar deel te worden als ze op elkaar verliefd worden en zij zich mevrouw van Maanen mag noemen. Eenmaal getrouwd blijkt Lucas een echtgenoot met gebruiksaanwijzing. Zijn wil is altijd wet en z’n lontje kort. Het enige waarbij Bette onbeperkte vrijheid krijgt is shoppen. Materieel ontbreekt het haar aan niets. Op zeker moment wordt duidelijk dat Lucas opvolgers voor zijn bedrijf wil. Maar Bette voelt nog niets voor kinderen. Ze ziet zich zelf helemaal niet als moedertje.

Dan wordt haar leven ernstig verstoord als haar man bij een verkeersongeluk ernstig gewond raakt. De revalidatie zal maanden in beslag gaan nemen. Verpleegster Monica blijkt een oude bekende van school. Hoewel Bette en Monica vroeger bepaald geen vriendinnen waren ontstaat nu een intense lesbische relatie tussen beide vrouwen. Bette vreest het moment dat Lucas weer op de been zal zijn, het contact met Monica lastig zal worden en Lucas zal proberen een kind bij haar te verwekken. Hij dreigt anders met scheiding. Bette en Monica vatten het plan op Lucas te vermoorden.

marionvandecoolwijkMarion van de Coolwijk (1959) debuteerde in 1988 als jeugdboekenschrijver. Dit is haar eerste thriller voor volwassenen.

Bette raakt steeds verder verstrikt in een huiveringwekkend scenario. Bij het beramen van de moord blijkt haar echtgenoot niet alleen een gevaarlijke tegenspeler maar ook zijn de secretaresse van Lucas en de advocaat van het bedrijf een bedreiging voor hun plannen. Als klap op de vuurpijl wordt ze ook nog geconfronteerd met haar verleden als prostituee. Monica is steeds een rots in de branding.

Op een gegeven moment lukt het Bette en Monica om Lucas, die nog aan de beterende hand is, met medicijnen om het leven te brengen. Hij krijgt een antibioticum toegediend waar hij  allergisch voor is. De dosis is zo sterk dat hij sterft. Aanvankelijk heeft men niets in de gaten totdat de politie uit onverwachte hoek signalen krijgt die nopen het lichaam van Lucas op te graven. Daarmee is de moord echter nog lang niet opgelost.

Thriller met ingenieus plot waarbij de lezer behoorlijk op het verkeerde been wordt gezet.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.