In de klauwen van de Colombiaanse drugsmaffia

3minutenAnders Rosland & Börge Hellström3 minuten. Vertaald uit het Zweeds (Tre minuter) door Clemtine Luijten en Jasper Popma. ISBN 978-90-445-3559-4, 540 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: De Geus 2016.

Zweedse agenten bestrijden undercover drugstransporten en proberen een Amerikaanse gijzelaar te bevrijden.

Piet Hoffmann is een Zweedse politieagent die wegens moord levenslang heeft gekregen. Hij weet te ontsnappen naar Colombia om als undercover van de Amerikanen drugslaboratoria en drugstransporten te verklikken. Doorgedrongen tot diep in de organisatie is hij vertrouweling van één der drugsbaronnen: El Mestizo. Piet Hoffmann (met als bijnaam El Sueco, de Zweed) woont met vrouw en twee jonge kinderen in Bogotá. Dit maakt hem erg kwetsbaar.

De bereiding en de transporten van de cocaïne verlopen buitengewoon gewelddadig. Iedereen die ervan wordt verdacht een spion van de regering te zijn of ook maar in de weg lopen, wordt zonder pardon vermoord. Afrekeningen in het circuit worden overgelaten aan jongetjes van tien, twaalf jaar. Sommige kinderen hebben al 20 of 30 moorden op hun geweten.

roslundhellstromAnders Roslund (1961) en Börge Hellström (1957) schreven vanaf 2004 een aantal misdaadromans. In dit boek wordt de lezer opnieuw geconfronteerd met keihard realisme, zoals op barbaarse moorden en martelingen..

Piet Hoffmann is als Zweedse infiltrant zijn leven niet zeker. Hij is regelmatig getuige van gruwelijkheden en moet om zich te bewijzen weerloze mensen afschieten. De spanning stijgt niet onaanzienlijk als een belangrijke Amerikaan wordt gegijzeld en Hoffmann gaat proberen hem terug te ontvoeren naar de Verenigde Staten. Het blijkt echter dat de CIA  niet alleen geen medewerking verleent, maar El Sueco zelfs het liefste wil elimineren.

De schrijvers slagen erin, ook al lijkt een happy end in de lucht te hangen, de spanning toch op niveau te houden zodat de dreiging van de stadsguerrilla en de gevaren van de jungle overtuigend op de loer blijven liggen. Het verhaal doet enigszins denken aan de plot en de sfeer van de film Clear and present danger uit 1994 waarin Amerikaanse soldaten uit Colombia moeten worden teruggehaald door CIA-agent Jack Ryan (Harrison Ford).

parkeerplaats-hotelHoewel de schrijvers details niet schuwen en het boek beslist realiteitsgehalte heeft, moet één vreemde fout worden genoemd. In het verhaal beheert drugsbaron El Meztizo ook een luxueus bordeel. Er is daarbij steeds sprake van gereserveerde parkeergelegenheid voor de baas en zijn vertrouweling El Sueco. De schrijvers geven verschillende malen de indruk dat beide mannen hun auto’s gewoon bij het bordeel kunnen neerzetten. In de praktijk zal dit in Bogotá nooit zo geregeld zijn. Parkeerplaatsen zijn daar overal en altijd ommuurd en worden streng bewaakt. Het is echt ondenkbaar dat iemand vanaf de straat even een autobom plaatst, zoals beschreven staat.  Iedereen die wel eens in Bogotá is geweest moet weten dat je je auto nooit zo maar ergens parkeert zoals wij dat in West-Europa gewend zijn te doen. Het is daar geen Stockholm.

Beslist aanbevolen voor liefhebbers van complottheorieën waarbij geheime agenten speelbal zijn van diplomatieke spelletjes.

Zinderende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.