Wraak op Deense machtshebbers

SchipbreukvaneenlevenErik Valeur – Schipbreuk van een leven, Vertaald uit het Deens ( Logbog fra et livsforlis) door Angélique de Kroon, ISBN 978-90-234-9996-1, 544 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Cargo 2016.

Zoektocht naar bejaarde vrouw en haar testament.

De dogs, dat zijn vader Peter Blegman en zijn zoons Palle, Paul en Pil. De underdogs, dat zijn hoofdpersoon Viggo Larssen en zijn vrienden Teis, Verne, Ove en Agnes. De familie Blegman en dan vooral de meer dan uit de kluiten gewassen Palle en Paul terroriseren de buurt en de school. Er gebeuren dramatische ongelukken. De opa van Viggo rijdt Pil Blegman dood. Later wordt de moeder van Viggo doodgereden. De bestuurder wordt niet gepakt. Agnes wordt aangerand en ook deze dader wordt niet gevat.

Vele jaren later verblijft moeder en weduwe Blegman in een verzorgingstehuis en zijn de broers Palle en Paul premier en minister van justitie van Denemarken. De verkiezingen staan voor de deur. Beiden zitten in financiële problemen en hopen op de erfenis van hun moeder. Maar moeder verdwijnt spoorloos, evenals haar testament.

Fotograf og journalist Erik Valeur.

Erik Valeur

Erik Valeur (1955) is journalist en mediacommentator. Eerder verscheen van zijn hand de thriller Het zevende kind, die in Denemarken overladen werd met prijzen.

Dit boek kenmerkt zich door een traag, soms tergend, tempo waarin de schrijver de lezer meeneemt naar  het mysterie van het leven en nog meer naar dat van de dood. Hoofdpersoon Viggo Larssen leeft als een kluizenaar in een woning bij een vuurtoren en houdt zich bezig met de vraag of wie sterft daarvoor mogelijk een aankondiging kan verwachten.

Er is nadrukkelijk in deze roman ook een ‘ik-figuur’. Deze probeert de dwangmatigheid van Viggo te doorbreken met relativerende opmerkingen als De mens bestaat uit een oneindige chaos van eigenaardigheden, die zijn samengesmolten op het punt dat we normaal noemen. Maar tussen dit soort beschouwingen door blijft de weduwe zoek, zijn de beide broers woedend dat het testament is verdwenen en zoekt de politie zich suf naar motieven van de mogelijke daders.

Met het testament zelf blijkt ook van alles aan de hand. Waren eerst de broers de enige begunstigden, al gauw blijkt dat de hele erfenis wellicht naar het verzorgingstehuis gaat of misschien naar personen wie de familie Blegman vroeger kwaad heeft aangedaan.

Inmiddels blijkt dat de dader of daders in de kamer van de weduwe een kanariepietje hebben achtergelaten als ook een stukje van de regenjas van Pil dat hij aan had toen hij vele jaren geleden omkwam bij het auto-ongeluk.

Een bijzondere thriller voor lezers die zich graag laten meenemen in de Deense sprookjessfeer van Hans Christiaan Andersen.

Esoterische thriller die langzaam tot een oplossing komt.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.