Tieners geteisterd door mishandeling en moord

ZusjesChevy StevensZusjes. Vertaald uit het Engels (Those girls) door Daniëlle Stensen. ISBN 978-90-234-9887-2, 384 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Cargo 2016.

Horror-slachtoffers worden tijden later opnieuw geconfronteerd met hun kwelgeesten.

De zusjes Dani (17), Courtney (16) en Jess (15) wonen op het afgelegen platteland van Canada. Moeder is twee jaar terug doodgereden door een hooiwagen. Vader heeft een driftig karakter en kan zich ’s avonds na zijn werk, als hij flink drinkt, nauwelijks beheersen. De drie meisjes proberen onder de terreur van hun alcoholische vader er het beste van te maken, tot de situatie op zeker moment volledig uit de hand loopt. De zusjes vluchten weg, maar krijgen tijdens hun tocht van eten gappen en benzine stelen pech met de auto.

Twee jongemannen, Brian (19) en Gavin (21) zien hen staan en bieden hulp. Hoewel de twee hun geen goed gevoel geven, gaan ze in op het aanbod dat de auto zal worden gerepareerd en dat ze onderdak en eten kunnen krijgen. Dit in ruil voor wat werkzaamheden op hun boerderij. Ze lijken geen keuze te hebben. De zussen wacht een inferno van vele dagen opsluiting, mishandeling en verkrachting. Om nog maar te zwijgen over honger en dorst.

ChevyStevensChevy Stevens (1973, pseudoniem voor Rene Unischewski) is een Canadese thrillerschrijfster, ze was oorspronkelijk makelaar. Dit is dit haar zesde in Nederland verschenen roman., die zich afspeelt in Brits Columbia nabij Vancouver, waar de schrijfster woont.

Nadat duidelijk begint te worden dat Gavin en Brian van plan zijn de drie zussen uit de weg te ruimen, zetten de meiden alles op alles en weten met enige hulp te ontsnappen en met de bus naar Vancouver weg te komen. Ze slagen er in een nieuw leven op te bouwen, zij het met z’n vieren. Jess, de jongste, is namelijk in verwachting geraakt van één van beide jongens. Na veel wikken en wegen besluit ze het kind te houden.

Dan maakt het boek een sprong van achttien jaar. Courtney, de middelste zus, is nog steeds ernstig getraumatiseerd en besluit terug te keren naar de boerderij van Gavin en Brian om wraak te nemen. Skylar, de inmiddels achttienjarige dochter van Jess, reist haar na. En als de dochter vermist wordt reizen moeder Jess en tante Dani ook af.

De schrijfster weet dit samenzijn op het plaats delict te arrangeren tot een eindspel waarbij de lezer tientallen pagina’s in ademloze spanning wordt gehouden hoe het allemaal zal aflopen. Daarbij is de horror nog eens extra opgetuigd door het feit dan Skylar wordt geconfronteerd met een halfbroer en een halfzus.

Geen moment verveling met deze Canadese thriller van formaat.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.