Seriemoordenaar in Antwerpen

MorgensterWim Menheer – Morgenster. ISBN 978-90-8660-302-2, 227 pagina’s, € 17,95. Arnhem: Ellesy 2016.

 Politieroman over een seriemoordenaar en een voetbaltalent

De omslag toont de beeldschone Antwerpse toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het geduchte middeleeuwse wapen de morgenster. Het verhaal speelt inderdaad in Antwerpen en dit wapen wordt gehanteerd door de seriemoordenaar.

Vrij kort achter elkaar worden drie mannen vermoord onder dezelfde omstandigheden. Het rechercheteam onder leiding van Hans Pelsmaeckers constateert dat de slachtoffers zijn doodgeslagen met een morgenster, een ijzeren kogel met punten aan een ketting. Daarnaast is steeds één oog in de schedel gedrukt. De politie tast volkomen in het duister.

WimMenheerWim Menheer (1937) is een Vlaamse auteur, dichter en fotograaf. Hij schrijft sinds 1989. Hij schreef vier thrillers waarvan de laatste In het oog van de lens werd genomineerd voor De Diamanten kogel, de jaarlijkse prijs voor de origineelste Nederlandse misdaadroman van het Genootschap van Vlaamse misdaadauteurs

Hans Pelsmaeckers is hoofdpersoon in deze misdaadroman. Naast zijn politiewerk gaat een groot gedeelte van dit boek over zijn privéleven. Met zijn huwelijk gaat het niet goed. Het is bijna klassiek in politieromans dat de echtgenote gebukt gaat over de voortdurende afwezigheid van haar man. Haar grootste grief is echter dat hij het goedvindt dat hun zestienjarige zoon naar Ajax gaat. Veel tijd besteedt Hans aan de begeleiding van die zoon, Kevin, een groot voetbaltalent, een ware ster bij FC Antwerp. Dan is er nog een duistere kant aan het leven van Pelsmaeckers. Wat doet hij ’s nachts? Is hij steeds aan het werk? Heeft hij een minnares? Bezoekt hij dames van de betaalde liefde of speelt er iets anders?

Er zijn twee verhaallijnen. In de eerste plaats gaat het over het politiespeurwerk naar de seriemoordenaar en ten tweede over zoon Kevin en de voetbalclub FC Antwerp. Over het laatste wordt heel veel verteld. Het gaat over trainingen, wedstrijden, kantineperikelen en transferonderhandelingen. Als lezer ben je verbaasd waarom we dit allemaal moeten weten, terwijl het toch gaat om het oplossen van moorden. Later blijkt dat er wel degelijk verbanden zijn tussen beide verhaallijnen.

Het is overigens best interessant te zien hoe het gaat met een zestienjarig voetbaltalent. De geheimzinnigheid rondom zijn transfer. De verregaande bewondering van de supporters en de agressie als bekend wordt dat hij de club gaat verlaten. Dan is er ook nog zijn verhouding met de uiterst aantrekkelijke en wat oudere kantinejuffrouw Lobke. Zijn ouders denken heel verschillend over zijn carrière. Aan de ene kant is er de trotse, maar ook geldbeluste vader en aan de andere kant de moeder die haar nog zo jonge zoon thuis wil houden.

Dat is een prettig leesbare, amusante en spannende misdaadroman. Af en toe staan er typisch Vlaamse uitdrukkingen in, maar deze worden in voetnoten ‘vertaald’. Er is een goede spanningsopbouw en het slot is ijzersterk. Niet voorspelbaar en ijzingwekkend spannend.

Geslaagde Vlaamse politieroman.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.