Workshop, heidag en moederconcern

DeverwardecaviaPaulien Cornelisse – De verwarde cavia, kantooravonturen. ISBN 978-90-824-3020-2, 190 pagina’s, € 14,99. Amsterdam: Paulien Cornelisse 2016.

Het alledaagse leven van een bescheiden kantoormedewerkster.

Cavia werkt op een kantoor. Ze is een aardig iemand en heeft moeite om voor zichzelf op te komen. Op haar afdeling (Communicatie), waar het koffiezetapparaat een centrale rol vervult, werken ook nog de haaibaai Stella van Human Resources, de homoseksuele receptionist Roy, die graag knuffelt en group hugs begint, en de bazige controller Ruud, die zijn collega’s met ‘rakkers’ aanspreekt. Alle drie worden ze mooi stereotypisch neergezet door de auteur. De meest normale collega’s is nog Kim, gewoon een aardige vrouw die samenwoont met een Antilliaanse man en zijn drie kinderen. Die gaat alleen maar uit haar dak over Zwarte Piet. Regelmatig moeten ze een beroep doen op Harm-Jan van IT. Bellen helpt niet, want hij heeft telefoonangst. Kim verstuurt mailingen en nieuwsbrieven, maar ze houdt regelmatig tijd over om bijvoorbeeld enge ziekten te googelen.

PaulienCornelissePaulien Cornelisse is cabaretier en columnist voor NRC Handelsblad. In dat blad verscheen ook een oervorm van dit boek als feuilleton in 2013 onder het pseudoniem J. Waterdrinker. Cornelisse is ‘geobsedeerd’ door taal en schreef daar twee bestsellers over. Die taalobsessie blijkt in dit boekje uit de prachtige clichés van gebakken lucht-jargon uit bedrijfsleven en ambtenarij. Er worden ook prachtige open deuren ingetrapt.

Ik geef wat voorbeelden. Tijdens een workshop geeft de begeleider toe dat hij een burn-out heeft gehad: ‘Maar ik ben er sterker uitgekomen…Ik ben totaal open source geworden.’ Verder lezen we onder meer Communication is transferring information from one person or group to another person or group. Zelfs Cavia moet eraan geloven, als de aandacht van de opperbaas van het moederconcern op haar is gevallen: Ik denk dat het in deze tijd heel erg belangrijk is om out of the box te denken als het gaat om communicatie. En zelfs de verschrikkelijke groet Auf Wienerschnitzel ontbreekt niet.

Cavia is een cavia. Behalve dat haar vacht zo nu en dan ter sprake komt blijft het bij deze informatie. Haar latere geliefde Enzo blijkt ook een cavia te zijn. De lezer moet maar nadenken over wat de overige wezens uit het boek zijn. Mensen? Ook cavia’s? In ieder geval is niets menselijks hen vreemd. Cavia gevoelig. Ze wil geen contact meer met haar ex en weet zich geen raad als diens aanstaande contact met haar zoekt. Wat moet ze met de uitnodiging voor de bruiloft?

Sommige stukjes zijn ronduit hilarisch, zoals dat over collega Anne-Bet die vrij neemt omdat ze moet ‘mantelzorgen’ voor haar hond met nierstenen. De lieve Kim oppert zelfs om haar wat te sturen. En Marja van Distributie, die vanwege haar rugklachten, waar Ruud niet in gelooft, tijdelijk bij Communicatie wordt gedetacheerd.

Dit vlot geschreven boek met heerlijk korte hoofdstukken zit vol herkenbare en vaak humoristische situaties. Het is in korte tijd gestegen naar nummer 1 van de bestseller top 60!

Een must voor wie maar over een greintje humor beschikt.

Het boek is tevens op woensdag 27 april 2016 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand wordt staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Humor. Bookmark de permalink.