Boeiende Franse thriller

IjsmoordFred Vargas, IJsmoord, 2016, vertaald uit het Frans door Rosa Pollé en Nini Wielink. ISBN 978-90-445-3565-5, € 17,95, 439 pagina’s. Breda: De Geus 2016.

Eigenzinnige speurder in origineel plot.

Een goede thriller moet voor mij aan een aantal zaken voldoen. Er moet een moord gepleegd worden, er moet een interessant persoon zijn die deze moord gaat oplossen en het verhaal moet onvoorspelbaar zijn. Dit boek voldoet aan al deze eisen.

Fred Vargas (1957) is het pseudonym van een Franse historicus, archeoloog en ervaren thrillerschrijfster.

Het boek begint met een oude vrouw die slecht ter been, toch geheel zelfstandig een brief probeert te posten. Ze valt en slaagt daardoor niet in haar poging. Een toegesnelde voorbijganger probeert haar te helpen en neemt in haar verwarring de brief mee. Wanneer de oude vrouw een aantal dagen later dood wordt gevonden en een overlijdensadvertentie verschijnt meldt de hulpvaardige vrouw zich bij de politie. En hiermee begint commissaris Adamsberg aan zijn speurtocht. In eerste instantie wordt er zelfmoord vermoed maar als er vrij snel een tweede dode gevonden wordt is het duidelijk dat het om moord gaat.

Fred Vargas

Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg is een boeiende man. Rustig en bedaard gaat hij op zijn eigen manier op onderzoek uit. Niet vastgeroest in gewoontes, maar zich ook weinig aantrekkend van de hiërarchie binnen de politie. Hij lijkt soms niet erg snel te zijn, maar juist zijn beschouwende manier van handelen maakt hem tot een fascinerend personage. Dit is het tiende boek van Vargas waarin Adamsberg een hoofdrol speelt. Deze maakt soms keuzes die niet voor de hand liggen. Terwijl de moorden in Parijs doorgaan besluit hij te vertrekken naar IJsland omdat de slachtoffers een reis naar de de mysteriën van dat land gemeenschappelijk hebben.

Het plot is verrassend en dat geldt zeker ook voor de ontknoping. De hoofdrolspelers en de wilde zwijnen (meer geef ik niet weg) maken het een prachtig boek om te lezen, en zorgt ervoor dat je het moeilijk kunt wegleggen.

Het spannende plot, de humoristische ondertoon en goed beschreven karakter van de commissaris maken dit boek in alle opzichten een aanrader.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.