Mooi troostboek

MorgenzuljemerkenHerman van VeenMorgen zul je merken. Gedachten, versjes en gedichten. Foto’s: Kim Scholten. ISBN 978-90-435-2412-4, 163 pagina’s, € 24,50. Utrecht: Uitgeverij Kok 2015.

Fotoboek met teksten.

Herman van Veen (1945) is een veelzijdig kunstenaar met een indrukwekkende staat van dienst. In het boek typeert hij zichzelf als volgt: Herman van Veen is een muzikant die door de wereld reist met liedjes en verhalen. Hij schreef een boekenplank vol boeken, zong een kast vol platen en wil het lot, zingt en schildert hij nog jaren.

In zijn voorwoord vertelt hij wat de aanleiding was om dit fotoboek te maken. Herman gebruikt al jaren een in leer gebonden Quovadis Frans telextelefoon opschrijfboekje. Het boekje bevat namen met de nummers van bekenden. Sommige namen heeft hij een kleurtje gegeven, want die zijn dood. De gekleurde namen moeten hem helpen deze personen niet te vergeten. Hij eindigt als volgt: Mijn doden en springlevenden bestaan ook naast elkaar in liedjes en gedichtjes die ik als ik droef ben lezen kan en zingen. De teksten zijn niet alleen een troost voor hem, maar ze bieden ook troost voor anderen die lijden aan een verlies, die in de  rouw zijn, die afscheid van iemand moesten nemen.

De titel is het begin van een gedicht:

Morgen zul je merken

dat je

in gedachten

alles

en iedereen

hoever ook

van je vandaan

altijd

weer kunt zien.

In meerdere opzichten is dit boek heel bijzonder. De uitgever heeft er zijn uiterste best voor gedaan om er een schitterende uitgave van te maken. Het is in de eerste plaats een wonder qua grafische vormgeving. En dan de foto’s van Kim Scholten: beeldschoon en heel sfeervol. Foto’s en teksten ademen dezelfde sfeer. Het gaat vaak om natuurfoto’s. Scholten wil de essentie laten zien en er zijn veel close-up foto’s van details. Alleen al deze bijzondere foto’s rechtvaardigen al de aankoop van dit boek.

De teksten van Van Veen zijn veelal kort. Ontroerend maar soms ook geestig op een licht ironische manier. De manier waarop ze gedrukt zijn is ook bijzonder. Vaak staat de tekst in witte letters op een zwarte achtergrond. Dit maakt die tekst extra sprekend.

Een heel fraai boek om aan iemand te geven die wat troost kan gebruiken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Fotografie, Poëzie. Bookmark de permalink.