Dood in een bed van veren

DedoodsvogelSamuel Bjørk – De doodsvogel. Vertaald uit het Noors (Uglen) door Renée Vink. ISBN 978-90-245-6557-3, 366 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2016.

Zieke geest heeft het voorzien op jonge maagden.

Een botanicus gaat op pad om het zeldzame kruid drakenkop te fotograferen, een bevallig bloempje met een akelige naam. Tijdens zijn wandeling stuit hij op het lijk van een jong meisje. Het lieflijke kind is op akelige wijze tentoongesteld op een bed van uilenveren, omringd door kaarsen, haar ledematen in een vreemde positie gespreid. Zij is voorzien van een pruik en ze is werkelijk stokmager. De politiearts ontdekt de reden daarvan: zij heeft de laatste tijd alleen dierenvoedsel te eten gekregen.

Inspecteur Holger Munch en zijn team komen tot de conclusie dat het meisje  ritueel is vermoord. Munch wil voor deze zaak graag de hulp inroepen van rechercheur Mia Krüger, die echter al tijden thuis zit met een zware depressie. Uiteindelijk kan hij haar overhalen zich weer bij zijn team te voegen. Mia heeft de gave dingen te ‘zien’, die voor anderen onzichtbaar zijn. Juist in deze onrustbarende zaak is haar gave van groot belang. Want de moordenaar heeft duidelijk een gestoorde geest en dergelijke lieden, zo weet men uit ervaring, deinzen er niet voor terug  een reeks van slachtoffers te maken.

SamuelBjorkSamuel Bjørk (1969) is het pseudoniem van Frode Sander Øien. Hij is romancier, thrillerschrijver en singer-songwriter. Vorige jaar debuteerde hij met de thriller Ik reis alleen. Alleen al in ons land werden er ruim 60.000 exemplaren van verkocht.

De auteur vertelde onlangs in een interview dat hij ‘rusteloos en ambitieus’ is,  omdat het succes van zijn eerste boek hem heeft overvallen. Sinds oktober 2015 werkt hij niet alleen ’s nachts – zoals hij  al graag deed – maar wordt hij ook gedwongen in het halfduister te leven nadat hij door kanker het licht in zijn  rechteroog verloor.  Hij is zozeer gesteld geraakt op ‘zijn’ duo Holger Munch en Mia Krüger dat hij zijn dochtertje naar Mia heeft vernoemd. Hij is bezig met een derde en vierde boek over bovenstaand duo. In de VS en Zweden zijn tv-series van de thrillers gepland die in 20 landen zullen worden uitgezonden.

Waren in Bjørks eerste boek kleine onschuldige meisjes het doelwit van een moordenaar, nu is het al niet anders. Ook hier zijn het kinderen die liefde tekort gekomen zijn, die beschadigd zijn door het leven, die liefde zoeken en juist daardoor in de klauwen van de gestoorde moordenaar terechtkomen.

Terwijl Munch, Krüger en het team trachten de puzzelstukjes op hun plaats te leggen om de moordenaar te vinden, hebben zij weinig oog voor de mensen uit hun privéleven. Zo ziet Munch niet dat zijn dochter Miriam in een emotionele crisis verkeert. Een meisje in nood… het ideale slachtoffer voor de rituele doder met de uilenveren…

Bjørk werkt geraffineerd en huiveringwekkend naar het eind van de thriller toe. Wordt Munch via zijn dochter nu zelf het slachtoffer van de dader? Tenslotte heeft ook hij zijn kind te weinig liefde en aandacht gegeven, hét thema dat Bjørk hanteert en ook in zijn volgende thrillers belooft te gebruiken. Ik wil een signaal geven, aldus de auteur, aan ouders die het met de opvoeding niet zo nauw nemen.

Met Bjørk wordt er een nieuwe grote naam toegevoegd aan de inmiddels lange rij van Scandinavische thrillerschrijvers die de wereld veroveren. Merkwaardig, zou die gave met het Noorderlicht de genen van de Scandinaviërs binnen sluipen? Hoe dan ook, we zijn er rijk mee.

Weer zo’n huiveringwekkende, briljante thriller van het allerbeste soort.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.