Problemen met Windows 10?

Windows10TheMissingManualDavid PogueWindows 10 The Missing Manual. ISBN 978-1-491-94717-3, 675 pagina’s, $ 39,99 / € 45,99. Sebastopol CA USA: O’Reilly 2015.

Uitgebreide handleiding Windows 10.

Vroeger werd belangrijke computersoftware geleverd in een doos met een behoorlijke handleiding, maar dat is lang geleden. Terwijl, met uitzondering van de nerds, de meeste gebruikers best behoefte hebben aan zo’n handleiding, al is het alleen maar om zo nu en dan om een probleem op te lossen. Gelukkig vulden de dames en heren uitgevers het gat op en, verdienden er soms nog een aardig belegde boterham mee.

Wie redelijk met Engels uit de voeten kan staan kan bovendien gebruik maken van de handleidingen in die taal. Dat is vaak niet nodig, want er zijn veel goede Nederlandse computerboeken beschikbaar, maar een enkele keer voegt een Engelstalige gids wel degelijk wat toe (en is het helaas kennelijk te duur om er een Nederlandse uitgave van te maken). Ik denk bijvoorbeeld aan de zeer gewaardeerde Missing Manual reeks van O’Reilly, destijds begonnen door David Pogue.

DavidPoguePogue (1963), schrijver en tv-presentator, heeft een groot aantal computerboeken en columns geschreven en zet zich in voor de computer consument. Sinds 2013 werkt hij bij Yahoo.

Pogue ergerde zich aan de gortdroge handboeken die niet door te komen waren. Daarom begon hij deze serie met heldere en humoristisch geschreven boeken, waarin hij rustig durft te zeggen dat een functie overbodig is of niet goed werkt. Hij stelt zich regelmatig de vraag: Waartoe dient dit?

Na een inleiding over de nieuwe functies van Windows 10 volgen zeven delen: The Windows Desktop, The Programs of Windows 10, Windows Online (met de Browser Edge), Hardware and Peripherals, PC Health (met onderhoud, troubleshooting en defragmentatie), The Windows Network en Appendices (diversen, waaronder upgraden).

Dit goed geïllustreerde boek wordt afgesloten met een index van wel 23 pagina’s in kleine letters.

Goed om bij de hand te hebben als je iets niet weet of als er iets misgaat (en dat valt toch niet uit te sluiten).

Dit boek is tevens op donderdag 10 december 2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers. Bookmark de permalink.