Drink geen bocht!

OmfietswijngidsNicolaas Klei – Omfietswijngids 2016. ISBN 978-90-5759-742-8, 464 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Podium 2015.

Zo’n 2500 wijnen, geproefd in afgelopen juni, juli en augustus, dat is zo’n zestig flessen per dag.

Op grond van zijn ervaring met het proeven van zo’n 100.000 wijnen acht de auteur zich in staat om te zeggen of een bepaalde wijn deugt of niet. ‘Zo kunt u vorstelijk ontdekken welke van de goede wijnen het meest naar uw smaak zijn. Moge het u wel bekomen.’

Klei presenteert ‘zijn’ wijnen per supermarkt / wijnhandel in alfabetische volgorde. Vergeleken met de vorige editie zijn C1000 (inmiddels verdwenen) Hoogvliet, Lidl en Nettorama afgevallen en is het aanbod van Organic Wine Concept en Well of Wine toegevoegd. Per winkelketen volgt de bekende indeling wit, rosé en rood, die weer onderverdeeld worden naar land en Frankrijk nog per streek. De worden de wijnen in alfabetische volgorde gepresenteerd met de waardering in glaasjes uitgedrukt: één glaasje is voldoende, vijf glaasjes: beter vind je niet in de supermarkt. Als er sprake is van een biologisch gemaakte wijn blijkt dat uit een apart icoontje. Van omfietswijnen, waarbij de prijs-kwaliteitsverhouding een belangrijke rol speelt, wordt de fles met etiket liggend afgebeeld.

NicolaasKleiNicolaas Klei (1961) is jurist, maar weet daar na eigen zeggen niet veel meer van, want hij ‘verzeilde in de wijn’.  Dit is zijn vijftiende supermarktwijngids, later omgedoopt tot omfietswijngids. Via deze jaarlijks uitgave bespaart hij veel Nederlanders drinken van slechtgemaakte wijn.

Behalve de classificatie met glaasjes is het nuttig, en bij ‘slechte’ wijnen ook bijzonder vermakelijk om de toelichting ‘van de meester’ te lezen.

Wie de moeite neemt om de vorige gids na te slaan merkt op dat Klei nooit hetzelfde bijschrift laat staan, maar elk jaar een nieuwe mening formuleert. Terecht natuurlijk, want er is inmiddels ook sprake van een nieuw wijnjaar, hoewel het tegenwoordig gemakkelijker is geworden de kwaliteit constant te houden.

Vergeleken met vorig jaar heeft de auteur de veelgelezen rubriek weggooiwijnen (niet kopen, wel gnuiven) weggelaten, althans als aparte rubriek. Echter er zijn genoeg wijnen die niet op een welwillend oordeel van de proever kunnen rekenen, zoals: ‘Armetierig fruitig met in de afdronk kommer en kwel’, ‘kauwgomballenfruit’, ‘met zonder sulfiet. Dat kan heerlijk zijn, maar kan ook misgaan. Dit jaar ging het niet goed, en zo zitten we met wijn die naar remsporen riekt’, ‘wat zachtfruitig met wat te veel goedkoop parfum’ en vervaardigd van uitgeknepen citroentjes, tewerkgesteld onder erbarmelijke omstandigheden’. Over welke wijnen Klei het hier heeft verklap ik niet, dat moet u zelf maar lezen.

De ervaring heeft uw recensent geleerd dat de wijnen die Nicolaas Klei lekker vindt over het algemeen plezierig te drinken zijn. Hij beschouwt hem dan ook als een prima voorproever en waagt zich niet aan die wijnen die de meester niet ziet zitten. De kans dat hij die zelf wel te drinken vindt is immers vrij klein. En dat terwijl er meer dan voldoende aanbod is dat Klei wel ziet zitten.

Twee miskopen en u hebt de prijs van deze nuttige gids vol humor er al uit.

App

De Omfietswijnengids is ook verkrijgbaar als handige app voor iPhone, iPod Touch en iPad (niet te verwarren van het eveneens leverbare ebook) . Om mee te nemen naar de winkel. U kunt zoeken via supermarkt of wijnwinkel door te klikken op het logo van de desbetreffende ‘toko’. U ziet nu de topwijnen van deze supermarkt / slijter op prijs en land ingedeeld. Ook kunt u via de zoekknop een bepaalde wijn (mits Klei hem van voldoende kwaliteit vindt) opzoeken door (een gedeelte van) de naam in te voeren. Apart zoeken naar omfietswijnen, biologische wijnen (Klei: ‘ware wijn is gemaakt van louter druiven’) en wijnen uit een bepaalde prijscategorie en/of uit een bepaald land is tevens mogelijk. En dat voor slechts € 3,99. Tel uit je winst!

Dit boek is op woensdag 18 november 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.