Cultheld schrijft roman

DeeerstefoutemanMiranda JulyDe eerste foute man. Vertaald uit het Engels (The First Bad Man) door Gerda Baardman en Meeder Lydia, ISBN 978-90-234-9085-2, 288 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: De Bezige Bij 2015.

Merkwaardig boek.

De vreemde, neurotische en eenzame Cheryl heeft een aantal vreemde gedragingen. Ten eerste is ze geobsedeerd door Phillip, een 70-jarige man die bestuurslid is bij de zelfverdediging-voor-vrouwenstichting waarvoor ze werkt. Ze is ervan overtuigd dat zij en Phillip in vorige levens vaak het bed hebben gedeeld, al is dat in hun huidige bestaan nog niet gebeurd. Daarnaast ziet ze in baby’s van anderen een baby terug waar ze als kind een bijzondere band mee heeft gehad.

MirandaJulyDe Amerikaanse Miranda July (1974) is filmmaker, beeldend kunstenares en auteur, Velen zien haar als een cultheld.

Als de werkloze dochter van haar met elkaar getrouwde bazen, Clee, in huis komt wonen wordt het leven van Cheryl op z’n kop gezet, Clee is opstandig, rommelig en zoekt voortdurend ruzie. Toch zien we dat Cheryl geniet van deze confrontaties. Langzaam verandert de relatie van Clee en Cheryl zelfs in een romantische.

In de tussentijd gaat de obsessie rond Phillip door. Hij heeft een zeer jonge vriendin en vraagt aan Cheryl toestemming voor de seksuele handelingen die hij wil doen. Dit leidt tot een aantal vreemde telefoongesprekken en SMS-contacten.

Dit is een enigszins vreemd en absurd boek. Sommige delen zijn wat lastig te volgen. Of dit ligt aan de geestelijke gesteldheid van de hoofdpersoon of aan de schrijver is niet helemaal duidelijk. Daar tussendoor is het toch ook een zeer amusant boek en geeft het zeker te denken. Voor veel vrouwen zullen er herkenbare elementen in zitten, zoals het dromen van een ongrijpbare man.

De warrige schrijfstijl, het soms langdradige verhaal, sommige ranzige, weerzinwekkende seksscènes en zeker ook de ontknoping maken dit boek voor mij tot een minder prettig leesboek. En dat zou het eigenlijk, gezien het onderwerp, wel moeten zijn.

Jammer.

 

Dit bericht is geplaatst in Fictie, Geen categorie, Seksualiteit. Bookmark de permalink.