Werken met Windows 10

Windows10voorseniorenVictor PetersWindows 10 voor senioren. ISBN 978-90-5940-828-9,219 pagina’s, € 24,95. Culemborg: Van Duuren Informatica 2015.

Speciaal op ouderen gerichte handleiding voor Windows 10.

Microsofts nieuwste besturingssysteem Windows 10 staat inmiddels wereldwijd op 110 miljoen pc’s. Als het aan Microsoft ligt zal Windows 10 binnen twee à drie jaar op een miljard apparaten geïnstalleerd. Daarom krijgen de gebruikers van Windows 7 en 8.1 een jaar de kans om gratis naar Windows 10 te upgraden. Inmiddels blijkt Windows 10 populairder in Nederland dan in andere landen.

Het ligt voor de hand dat deze de facto standaardisatie ertoe leidt dat straks ‘iedereen’ met Windows 10 werkt. Dus ook ‘oudere’ computergebruikers zullen eraan moeten geloven. Deze doelgroep heeft behoefte aan prettig leesbare en goed geïllustreerde handleidingen met veel voorbeelden.

VictorPetersVictor G.B. Peters (1965) schreef en vertaalde ruim 50 boeken over computers en internet en talloze tijdschriftartikelen. Volgens hem is Windows 10 een verademing van elke computerliefhebber. Het is overzichtelijk, veel begrijpelijker dan Windows 7 en 8 en laat zich bijna intuïtief bedienen.

Dit boek, onderdeel van de serie PC SENIOR, is zowel bedoeld voor gebruikers van vorige Windows-versies (XP, 7 en 8) als voor wie voor het eerst achter een beeldscherm kruipt. Het is opgezet als een reis door Windows 10. Afhankelijk van uw ervaring kunt u bepaalde stukken overslaan, tenzij bepaalde zaken in Windows 10 zijn veranderd of in een ander jasje gestoken.

In het eerste hoofdstuk leert u de computer starten en afsluiten, werken met de muis, de verkenner openen en sluiten, het startmenu openen en de computer uitzetten.

In hoofdstuk twee leert u vensters (Windows) openen, maximaliseren, minimaliseren, ordenen, verplaatsen, veranderen en sluiten. Ook het werken met schuifbalken, het nieuwe startmenu en sneltoetsen worden behandeld.

Hoofdstuk drie gaat over teksten (op)maken met WordPad, Handig is het stukje over accenten.

In hoofdstuk vier leert u een en ander over bestanden, mappen en paden.

Hoofdstuk vijf gaat over pictogrammen, snelkoppelingen, de taakbalk, tegels groter of kleiner maken en de prullenbak.

‘Apparaten’, zoals USB-sticks en SD-kaarten aansluiten en cd’s en dvd’s in de drive stoppen en weer laten uitwerpen, staat in hoofdstuk zes. In hoofdstuk zeven leert u muziek-cd’s afspelen, foto’s vanaf een camera direct op het beeldscherm bekijken en video’s bekijken. Hoofdstuk acht gaat dieper in op muziek (bewaren en ordenen op de vaste schijf) en foto’s (importeren en bewerken).

Hoofdstuk negen behandelt uitgebreid veiligheid en privacy.

In hoofdstuk tien gaan we Internet op. Omdat Internet Explorer is vervangen door Edge en ook niet iedereen met de zoekmachine Bing om kan gaan is dit ook voor geroutineerde Windows-gebruikers een uiterst nuttig hoofdstuk. Overigens leert u ook vanuit Edge alsnog in Internet Explorer te komen, als de (verouderde) website niet onder Edge draait. In hoofdstuk 11 staat het meegeleverde Windows Mail centraal. U kunt dit rustig overslaan als u Microsoft Office met Outlook of een ander mailprogramma gebruikt.

Het slothoofdstuk is bedoeld voor de iets ervaren gebruiker. U leert er een alternatieve webbrowser installeren en ermee werken, in dit geval Firefox, die standaard Google als zoekmachine gebruikt. Maar niets let u natuurlijk om op dezelfde manier de browser van uw keuze in Windows te zetten. Ook downloaden van en het werken met de populaire VLC media player wordt hier behandeld.

Een nuttig en handig boek om snel Windows onder de knie te krijgen, wat mij betreft ook prima geschikt voor wie nog niet tot de doelgroep behoort.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers, Deel van een reeks, Internet. Bookmark de permalink.