Koud geserveerde wraak

JoyMarjan van den BergJoy. ISBN  978-90-452-1133-6, 352 pagina’s, € 15,-. Uithoorn: Karakter 2015.

‘Kalme’ thriller, maar schijn bedriegt.

Jaren geleden werd Joy door vijf dronken studenten belaagd, verkracht en mishandeld. Die wond is nooit geheeld. Vele jaren later haalt ze haar man Stefan op, die jachtevenementen voor rijken organiseert. Die dag was hij op stap met de BBoys. Als Joy de jachthut vol mannen binnenkomt, staat ze oog in oog met vier van haar kwelgeesten van weleer. Nooit heeft ze hun namen geweten. Nu staan ze daar opeens voor haar, rijker, ouder, dikker, maar nog even brallerig en dronken als die avond. Haar adem stokt, maar de mannen herkennen haar niet.

Joy heeft het gebeurde diep weggestopt, nu komt de ellende weer boven. En waar ze lang heeft gefantaseerd over de manier waarop ze wraak zou willen nemen, krijgt ze nu de kans die fantasieën uit te voeren. Maar het moet subtiel gebeuren. Wie is er het eerst aan de beurt? Hoe gaat ze het aanpakken? En hoe zorgt ze ervoor  dat ze zelf buiten schot blijft? Ze piekert, ze maakt plannen. Gelukkig reikt het lot haar een helpende hand, en ’toen waren er nog maar’….

MarjanvandenBergMarjan van den Berg (1955) werkt als journalist voor Margriet. Haar wekelijkse feuilleton Sanne loopt nog steeds. In 1994 verscheen haar eerste boek over haar moeder, die aan de ziekte van Alzheimer leed. Vorig jaar verscheen de erotische roman Hmmmmmmmmm…. (zie https://www.leeskost.nl/?p=2954). Dit is haar eerste thriller.

Joy wil vergelding, wraak, straf, eindelijk de vernederingen van jaren her betaald zetten. En ze bedenkt daarvoor een plan dat voor iedere BBoy anders is, want ze wil de mannen treffen in datgene dat hen het meeste raakt. Tenslotte hebben ze dat bij haar ook gedaan.

Gelukkig helpt haar stijgende faam als schilder haar om haar zelfvertrouwen terug te vinden. ‘Ze zíen mij!’ jubelt ze na een succesvolle tentoonstelling tegen Stefan. Ze heeft zich, door de verkrachting van toen, minderwaardig en nooit eerder gezien gevoeld. Ze neemt eindelijk wraak. ‘En toen waren er nog maar…’.

Is Joy een thriller? Ja. Maar er zijn geen achtervolgingen, geen schietpartijen, geen wildwest-toestanden. Die zijn nergens voor nodig. De doden vallen toch wel.

Dit een typisch vrouwenboek met oog voor sfeer en details. En, alsof het niet genoeg is, is het ook een psychologische roman: de gevoelens en karakters van Joy, haar naasten én de slachtoffers in spe worden ragfijn, vaak genadeloos getekend.  De ontroering krijgt eveneens ruim baan: zet de doos met tissues maar klaar.

Van den Berg schrijft vlot, ze houdt de spanning in haar verhaal en weet tot het eind toe te verrassen met haar wending. Ik vind haar een mooie aanwinst in de rij van vrouwelijke thrillerauteurs.

Echte ‘handenbinder’. Wie start, stopt niet met lezen.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller. Bookmark de permalink.