Eenzame gedichten, eenzame foto’s

GetijdenHanneke van Schooten – Getijden. ISBN 978-90-7260-342-5, 96 pagina’s, € 19,50. Enschede / Doetinchem: AfdH uitgevers 2015.

Gedichten over een verdwenen geliefde en het eiland Schiermonnikoog, plus poëtische eilandfoto’s.

In 2012 vertrok dichter Hanneke van Schooten voor een jaar naar haar geliefde eiland Schiermonnikoog. Zij schreef er talloze gedichten over haar verdwenen geliefde én over het eiland.

Eenmaal terug van deze bedevaart koos zij uit deze oogst 43 gedichten en bundelde ze in een cyclus die dat ene jaar ruim omspande: winter, voorjaar, zomer, herfst en opnieuw de winter.

Ook het eiland speelt een belangrijke rol. Niet alleen omdat Van Schooten zo van Schiermonnikoog houdt, maar wellicht evenzeer omdat zij zich zonder geliefde opeens ook als een eiland voelde. Geen mens was eenzamer dan zij. Geen landschap eenzamer dan een eiland.

Van Schootens uitgever, boekverzorger én fotograaf Martien Frijns is eveneens een frequent bezoeker van Schiermonnikoog. Ze kwamen voor deze bundel tot een poëtische samenwerking.

HannekevanSchootenHanneke van Schooten (1946) studeerde Rechten in Utrecht, promoveerde in Twente en is werkzaam als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg. Zij heeft al verscheidene dichtbundels op haar naam staan. Martien Frijns (1960) maakt boekontwerpen en ‘druksels’. Hij heeft met Paul Abels de uitgeverij AfdH.

De gedichten van Hanneke van Schooten bestaan in deze bundel allemaal uit twee kwatrijnen. Daarmee schrijft zij toegankelijke gedichten, die ook niet-poëzie-lezers zullen aanspreken. Afstand, eenzaamheid, stilte en bezweringen van verre, verloren gegane liefde, het zijn thema’s die iedereen aan zullen spreken die weet wat verlies en eenzaamheid is.

De foto’s van Martien Frijns sluiten daar naadloos op aan. Hij geeft met zijn stille landschappen vol duisternis, licht en water precies de eenzaamheid en het verlangen weer waarover Van Schooten dicht.

Arthur Brisbane schreef in 1911 het veelvuldig geciteerde een foto zegt meer dan 1000 woorden. In deze bundel schrijft Van Schooten waar Frijns tekortschiet en maakt Frijns zijn foto’s waar Van Schooten woorden tekort komt. Een mooie, ontroerende synergie.

Een bundel om te hebben én om cadeau te geven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie, Poëzie. Bookmark de permalink.